"168 часа": Людмила Живкова умира 40 дни след среща с черна змия на тържество в Австрия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8218438 www.24chasa.bg
Людмила и папа Йоан Павел II

Рьорих я води при Сай Баба, който подарява мистериозния пръстен

Живкова има тежки здравословни проблеми. Това е и причината да прибягва до рационално хранене, билколечение, преклонението преди тайните общества и народната медицина. От друга страна е човек с неголям габарит и ресурс, а се изкачва по йерархията с хъс и алчност и иска да стигне върха. Амбициите й са големи. Ангажиментите, които поема като министър и член на Политбюро, са огромни и тя не си дава сметка за реалното си състояние. Има тревожни симптоми и вуйчо й акад. Атанас Малеев е искал да бъде хоспитализирана, но не обръщат внимание на думите му.

Несексуална, вегетарианка и йогистка, тя се отдава на наркотика на властта. Въпреки че е преуморена, напряга сили и се хвърля във водовъртежа на тщеславието. Миражът на кариерата замъглява съзнанието. Всички, които са били близо до нея, са единодушни в това, че мисията, която си бе избрала, търпи крах. Костадин Чакъров смята, че е понесла поражение.

Вера Ганчева допълва: "Мисията й се провали". Изглеждаше "страшно самотна, нещастна, отчаяна и тъжна", така я запомнил охранителят Димитър Мурджев.

Загадъчно и мистериозно тя се топи. Левчев пита: "Защо е била изоставена в това състояние? Лекува ли я някой и защо?

Нелепа смърт уж я лекуват, а сама си купува лекарства? "Говори се, че Людмила имала склонност към окултизма?", въпросът е отправен към Иван Славков. Той не е с нея, но отговорът му е интересен: "Мани тези измишльотини! Като историк се интересуваше от религии, но чак да се увлича… Това го говорят хора, които въобще не са я познавали. Друг беше проблемът с нея. Още се чудя как оживя след катастрофата през 1973 г. (12 ноември). Като я видях в "Пирогов", едва я познах. Беше смляна като кайма. Ужас! Ударила се беше в предното стъкло на колата и имаше силно мозъчно сътресение. След това й забраниха да пътува, особено със самолет. Тя обаче рипна още на третия месец да оправя България".

В този дух има изказвания и от дъщеря й Жени: "Днес, когато стане дума за Людмила Живкова, основно се говори за мистика и как е починала".

Не може да се отрече, че мистиката, суеверието и обречеността спохождат човека в тежки моменти. Тогава възникват фетиши и фантоми. Тогава изгряват звездите на спорни личности като Распутин, Боян Магесник или Жозеф Балсамо и граф Сен Жермен.

Нещо подобно се случва и с българската героиня. Тя е обсебена от темата за врачките и гадателите. След нейната смърт пък настъпи златно време за окултизма и тайните общества. Те се превърнаха в нещо тотално. Средставата за масова информация им дават гласност: "Ясновидци и астролози – четем в тях, – гледачки и баячки, медиуми и екстрасенси, пропагандатори на чудотворни изцеления и медиатори на религиозни реликви, ходжи – майстори в развалянето на черни магии и заобикалянето на черни кахъри, специалисти по призоваване на призраци и духове, велики магове, контактьори с оня свят – иначе актьори – измамници в тоя, изпълзяха като хлебарки в последните двайсет години и заеха трайни позиции в медиите и общественото съзнание.

Някога прилагателното "суеверни" вървеше по подразбиране със закачени към него "бабички" – в смисъл на възрастни жени с ниско образование. Днес като че ли няма възраст и обществена група, която да не е заразена от бацилите на езотеричното и паранормалното".

Тази бутафория може да ни изглежда далечна, но тя кореспондира с биографията на Людмила. Окултното е породено от много причини, но на първо място е катастрофата. Тя е голямо бедствие в нейната съдба. Трябвало да изпраща баща си, който заминавал на официално посещение в Полша.

Била закъсняла и бързала. Шофьорът карал с луда скорост и изпреварвал камион, по някои сведения панеловоз. Насреща се задал "Москвич" и се сблъскват челно. Людмила получава мозъчно-черепна травма, нарези по лицето и изпада в безсъзнание.

Откарват я в "Пирогов", мобилизират най-добрите специалисти да я лекуват. Привличат лекари от чужбина. Прилагат лечение под ръководството на Петър Димков. Използват вани с екстракт. В Париж й правят пластична операция. Тя се съвзема и през февруари 1974 г. се връща на работа.

Как катастрофата променя напълно Людмила Живкова и защо след нея се отдава на изучаване на свръхестественото, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г