"168 часа": Людмила Живкова умира 40 дни след среща с черна змия на тържество в Австрия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8218438 www.24chasa.bg
Людмила и папа Йоан Павел II

Рьорих я води при Сай Баба, който подарява мистериозния пръстен

Живкова има тежки здравословни проблеми. Това е и причината да прибягва до рационално хранене, билколечение, преклонението преди тайните общества и народната медицина. От друга страна е човек с неголям габарит и ресурс, а се изкачва по йерархията с хъс и алчност и иска да стигне върха. Амбициите й са големи. Ангажиментите, които поема като министър и член на Политбюро, са огромни и тя не си дава сметка за реалното си състояние. Има тревожни симптоми и вуйчо й акад. Атанас Малеев е искал да бъде хоспитализирана, но не обръщат внимание на думите му.

Несексуална, вегетарианка и йогистка, тя се отдава на наркотика на властта. Въпреки че е преуморена, напряга сили и се хвърля във водовъртежа на тщеславието. Миражът на кариерата замъглява съзнанието. Всички, които са били близо до нея, са единодушни в това, че мисията, която си бе избрала, търпи крах. Костадин Чакъров смята, че е понесла поражение.

Вера Ганчева допълва: "Мисията й се провали". Изглеждаше "страшно самотна, нещастна, отчаяна и тъжна", така я запомнил охранителят Димитър Мурджев.

Загадъчно и мистериозно тя се топи. Левчев пита: "Защо е била изоставена в това състояние? Лекува ли я някой и защо?

Нелепа смърт уж я лекуват, а сама си купува лекарства? "Говори се, че Людмила имала склонност към окултизма?", въпросът е отправен към Иван Славков. Той не е с нея, но отговорът му е интересен: "Мани тези измишльотини! Като историк се интересуваше от религии, но чак да се увлича… Това го говорят хора, които въобще не са я познавали. Друг беше проблемът с нея. Още се чудя как оживя след катастрофата през 1973 г. (12 ноември). Като я видях в "Пирогов", едва я познах. Беше смляна като кайма. Ужас! Ударила се беше в предното стъкло на колата и имаше силно мозъчно сътресение. След това й забраниха да пътува, особено със самолет. Тя обаче рипна още на третия месец да оправя България".

В този дух има изказвания и от дъщеря й Жени: "Днес, когато стане дума за Людмила Живкова, основно се говори за мистика и как е починала".

Не може да се отрече, че мистиката, суеверието и обречеността спохождат човека в тежки моменти. Тогава възникват фетиши и фантоми. Тогава изгряват звездите на спорни личности като Распутин, Боян Магесник или Жозеф Балсамо и граф Сен Жермен.

Нещо подобно се случва и с българската героиня. Тя е обсебена от темата за врачките и гадателите. След нейната смърт пък настъпи златно време за окултизма и тайните общества. Те се превърнаха в нещо тотално. Средставата за масова информация им дават гласност: "Ясновидци и астролози – четем в тях, – гледачки и баячки, медиуми и екстрасенси, пропагандатори на чудотворни изцеления и медиатори на религиозни реликви, ходжи – майстори в развалянето на черни магии и заобикалянето на черни кахъри, специалисти по призоваване на призраци и духове, велики магове, контактьори с оня свят – иначе актьори – измамници в тоя, изпълзяха като хлебарки в последните двайсет години и заеха трайни позиции в медиите и общественото съзнание.

Някога прилагателното "суеверни" вървеше по подразбиране със закачени към него "бабички" – в смисъл на възрастни жени с ниско образование. Днес като че ли няма възраст и обществена група, която да не е заразена от бацилите на езотеричното и паранормалното".

Тази бутафория може да ни изглежда далечна, но тя кореспондира с биографията на Людмила. Окултното е породено от много причини, но на първо място е катастрофата. Тя е голямо бедствие в нейната съдба. Трябвало да изпраща баща си, който заминавал на официално посещение в Полша.

Била закъсняла и бързала. Шофьорът карал с луда скорост и изпреварвал камион, по някои сведения панеловоз. Насреща се задал "Москвич" и се сблъскват челно. Людмила получава мозъчно-черепна травма, нарези по лицето и изпада в безсъзнание.

Откарват я в "Пирогов", мобилизират най-добрите специалисти да я лекуват. Привличат лекари от чужбина. Прилагат лечение под ръководството на Петър Димков. Използват вани с екстракт. В Париж й правят пластична операция. Тя се съвзема и през февруари 1974 г. се връща на работа.

Как катастрофата променя напълно Людмила Живкова и защо след нея се отдава на изучаване на свръхестественото, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за