"168 часа": Ирина Чмихова прости на Лили Иванова и си отиде

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8221657 www.24chasa.bg

Примата откраднала “Камино”, записвайки текста от втория ред на концертната зала в Кубрат

Нямаше още никакви хора около кафенето “Кристал”. Късите рокли бяха на мода. Емил Димитров едва беше запял. Синьо елече Ирина облече в дългата, дългата тягостна нощ...."

Така започва една от най-известните песни на Тодор Колев през 80-те години на миналия век, в която той

възпява възхода на легендарната Ирина Чмихова

Тя изгрява като първата българска естрадна певица благодарение на изпълнението на “Тригодишна мъка”, станала известна като “Синьото елече”.

Песента буквално я изстрелва в небесата и се слуша в продължение на години. Ирина завинаги ще остане едно от емблематичните парчета на естрадната певица, която почина малко преди да навърши 90 г. В последните мигове от живота си, макар да бе на легло, тя не падаше духом.

“Вероятно защото носеше руска кръв в себе си”, твърдят близките й. Баща й бе руснак и затова Чмихова пеееше предимно такива песни, а една от най-известните й беше "Камино". Тя обаче й е открадната и дълги години незаслужено е смятана за изпълнение на Лили Иванова.

След като изпяла тази песен на един от концертите си в Кубрат, тя се прибрала в гримьорната, където на вратата й почукало момиче. Казвало се Лили. Молбата й към Чмихова била да й даде текста на култовия хит. Директорът на читалището я представил като новата изгряваща звезда на България, която мечтаела да е като Ирина. Това всъщност била Лили Иванова. Естрадната певица обаче бързала и казала, че ще й го изпрати, но забравила. По време на изпълнението обаче преди разговора младата и напориста певица записала текста, слушайки внимателно песента от втория ред на концертната зала.

“Без да знам, се явила с нея в Концертна дирекция - обяснява за случая Ирина Чмихова. - Разбрах, че са я одобрили с моята песен. Оттогава тя я пее, но не страдам от този факт. Простих й отдавна, че ми открадна “Камино”, надявам се и тя да ми е простила. Имам обаче някои забележки към нея. Ако едно време се беше вслушала в съветите ми, щях да й помогна да изглади дефектите в пеенето си. Но аз я харесвам, тя е музикална.”

Вероятно недостатъците на Лили Иванова

са били свързани с правилното произнасяне на думите - нещо, на което Чмихова безкрайно държала.

“Винаги ни учеше на артикулация и дикция - споделя пред "168 часа" певицата и нейна ученичка Мими Иванова. - Изискваше всеки звук да се произнася правилно и да се чува. Веднъж дори ми каза, че не може да понася, когато по радиото чуе мекането и изобщо неправилното говорене. Държеше на чистотата на гласа и на грамотността.”

Примата на българската естрада, която има над 1200 концерта у нас и в чужбина, първоначално не се чувствала готова за преподавателската си кариера.

“Тя беше предимно актриса, която пее прекрасно - обяснява Мими Иванова. - Точно се беше открил Естрадният отдел към Консерваторията и Ирина беше поканена да преподава в първия випуск. В началото и самата тя се учеше какво точно да прави, но беше толкова талантлива и прекрасна. Стана един от най-добрите педагози. Учеше ни да обичаме себе си и да не завиждаме на другите, които имат талант.

Какво казват Мустафа Чаушев, Мая Нешкова, Маргарита Хранова за  безценния опит, който им предава Ирина Чмихова и защо спира да пее, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата