„Геотехмин” и „Елаците-Мед” организираха за пета година ученически конкурс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8229410 www.24chasa.bg
Жаклин Василева (11 клас) от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица е направила Рудник на бъдещето – миниране на астероиди.

Децата видяха роботи в рудниците на бъдещето и добив на полезни изкопаеми от Космоса

150 ученици участваха със свои творби, а авторите на най-интересните от тях получиха награди

Добивът на руда може да се управлява от Космоса, а машините да изпълняват задачите с гласови команди или само с натискане на един бутон от човека. Неговата работа е сведена до минимум, почти целият процес се извършва от машини. Такъв е „Рудникът на бъдещето“ според Николай Кесов от ОУ „Саво Савов“ в Пирдоп.

Той е един от 150-те участници в конкурса „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще 2019“, който се провежда за пета поредна година в рамките на програма за корпоративна социална отговорност на «Геотехмин» ООД и «Елаците-Мед» АД в 12 училища от Етрополе и района на Средногорието.

В конкурса децата се включиха с писмени творби, рисунки и инсталации. В тях те разкриха своите виждания за хармония между човека, машините и природата в ерата на Индустрия 4.0.

Участниците показаха идеите си за „интелигентна“ фабрика, задвижвана от изкуствен интелект, управлявани от роботи процеси в рудници и дори добив на суровини на други планети. За своите проекти учениците използваха разнообразни материали от минерално-суровинната индустрия, информация от учебници, книги или от своите родители и близки за историята на рудодобива у нас и за дигитализацията на процесите в последните години.

„Твърде вероятно е роботите и новите технологии сами да изпълняват целия производствен процес, свързан с добиването на полезни изкопаеми, а ние да ги управляваме само със силата на ума си“, продължава с разсъжденията си Николай Кесов.

„След като роботите завършат обекта, той трябва да бъде залесен. Тогава ще се включат лесничеи, които ще засадят вековни дървета и нови екзотични видове, за да не бъде ощетена красивата ни природа. Представям си и човека, който ще управлява всичко това. Той ще бъде супер интелигентен, владеещ перфектно няколко езика, компютърен гений, строг, но усмихнат, за да му вярват подчинените и да се гордеят, че работят за него. Мама винаги ми казва, че ако искаш нещо много силно, трябва да вярваш и да се бориш с всички сили, за да го постигнеш, колкото и невъзможно да е то. Защо тогава да не си представим, че аз ще управлявам този рудник на бъдещето“, вярва шестокласникът Илиян Василев от СУ „Христо Ясенов“ в Етрополе.

Участниците в конкурса разкриха и своите виждания за пречиствателната станция на бъдещето. „Тя не се нуждае от електричество по време на процеса на пречистване. Няма подвижни части. Тя е безшумна...“, пише седмокласничката Божидара Соколова от ОУ „Кирил и Методий“ от с. Чавдар.

За разлика от предишните теми на конкурса, които бяха с историко-патриотична насоченост, през 2019 г. темата бе ориентирана към основната икономическа дейност в Средногорието и Етрополе – рудодобива. „За нас беше изключително интересно да разберем как нашата дейност вълнува учениците, как изглежда през техните очи развитието на рудодобива в близкото бъдеще, как той ще се включи в Индустрия 4.0 и интелигентната минна индустрия, която е високотехнологична и щади природата. Нашата цел беше да стимулираме интереса им към науката геология, към извличането на полезните изкопаеми от недрата на земята и получаването на метали, така необходими в нашето ежедневие”, обявиха организаторите от двете дружества.

Произведенията на участниците в конкурса от 12-те училища-партньори от общините Етрополе, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч бяха оценени от авторитетно жури.

98 от над 150 участници от 5-и до 12-и клас получиха първи, втори и трети награди в категориите „Приложна творба”, „Писмена творба” и „Инсталация” на специални събития в Етрополе и Мирково. На тях гостуваха ученици, учители, кметове, председатели на общински свети и експерти по култура.

По традиция училищата - партньори получиха дарения на техника, свързана с учебния процес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България