Със “Събуди се” Румен ни връща към корените ни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8229950 www.24chasa.bg

От 10 години прави екофестивал в Родопите

Да живееш 6 дни на палатка в родопско село и да се храниш само с биохрана. Звучи като мечтаната почивка за мнозина. Но колко човека са склонни да напуснат стабилната си работа в големия град и да се преместят на село, където се учат да строят къщите си от естествени материали и да отглеждат храната си? Един от тях е Румен Шекеров. Той е на 31 години, а от 10 г. прави 6-дневния фестивал “Събуди се”, в който хората правят точно това - живеят в Родопите, хранят се с биологично чисти продукти, учат децата си на занаяти.

“Както всички интересни неща по света, и това се роди на шега. Преди 10 г. се чудехме какво да променим в живота си, тъй като всички усещаме, че

нещо не е наред

в социума и в

света,

и си дадохме сметка, че ако очакваме някаква промяна отвън, тя може да си остане с чакането”, разказва Румен Шекеров за идеята да направи фестивала. Затова той и още група негови приятели решават да направят първата крачка. Така през 2011 г. организират за първи път “Събуди се”. Оттогава всяка година фестивалът се надгражда и променя. 

“Той е огледален на нас самите като личности, тъй като аз тогава, като основател, бях на 21 г., а сега съм на 31 г. Тези 10 г. са почти целият ми съзнателен живот. Тогава бяхме диви тийнейджъри, сега сме хора със семейства, с деца. От градовете се преместихме да живеем на село, грижим се за отглеждането на храната си, строим жилищата си, образоваме децата си”, обяснява Румен.

Всичко това са и темите на “Събуди се” към днешна дата - неформално образование, биодинамично земеделие, строителство с естествени материали, спорт и др. И до днес проектът се движи главно от трима души, но доброволци също помагат по различни начини.

“Организирането на събитието ни отнема 12 месеца. След като приключи едното издание, започваме следващото. Това са хиляди човекочаса труд - и на компютър, и на терен. Последния месец прекарваме в гората на полеви условия, където с още близо 100 човека доброволци изграждаме фестивално селце, което ще приюти посетителите и участниците - повече от 1500 души всяка година.” А след фестивала организаторите почистват, разглобяват съоръженията и си тръгват. 

Събитието продължава 6 дни, в рамките на които над 1500 човека съжителстват заедно сред природата на палатки.

“Това наистина е едно село, в което заживяваме, и в рамките на тези дни може да посетим над 600 събития. Те са свързани с българските традиции - кукери, нестинари, гайдари, традиционни занаяти (грънчарско колело, станове за предене и др.). Отделно има лекции за неформално образование - идват преподаватели от различни частни училища от страната и чужбина, които споделят добри практики за бъдещото образование. Има работилници по здравословно хранене, различни видове спортове, въжена градина, театър, цирк, кино вечеринки, акустични концерти. Освен това се провеждат и практики като йога, тай-чи, паневритмия, кунгфу”, казва Шекеров. От тези 1500 човека 1000 са участници и доброволци, т.е. самите посетители, които са закупили билети, са едва една трета. 

Фестивалът е

вдъхновение за

стотици млади

български

емигранти да се

връщат от

чужбина

Много семейства водят децата си там, за да ги доближат до природата. В тези 10 години Румен и приятелите му организират “Събуди се” без спонсори.

“100% се самофинансираме от билети и дарения”, казва той. Въпреки, че почти никога не успяват да покрият разходите си и са натрупали солидни дългове, това не ги спира да правят събитието всяка година и все по-мащабно, ами предприемат следваща стъпка - създаването на проекта “Жива утопия” - уебсайт, в който всеки може да си създаде профил, подобно на социалните мрежи, и така да се свързва с останалите хора в него. “Същевременно с това има и онлайн магазин, в който може да намери стоки и услуги, извършвани от хората, които ги предлагат - там няма търговци, само творци и производители. Отделно има карта на България и на света, в която всеки, който си е създал профил, може да регистрира своето място и да каже какво предлага. Т.е. това е карта с алтернативни места по света, които може да посетим”, обяснява Шекеров и допълва:

“Това е естествено продължение на “Събуди се”. Живеем в XXI в. и се стараем да живеем между традиции и иновация, социум и природа, дух и материя, т.е. да не изпадаме в нито една от тези крайности.” До идеята се стига след форум в рамките на фестивала. Тогава всички присъстващи се обединяват около това, че има колективна потребност от създаването на дигитално социално-икономическо пространство, чрез което да си взаимодействат и да достигат до повече хора. А и хората да достигат до тях. От този месец към проекта “Жива утопия” е създаден и фонд за подпомагане на нови начинания и идеи, свързани с екологично земеделие, строителство с естествени материали, неформално образование, енергийна ефективност и иновации и др. Това всъщност е взаимоспомагателна каса, в която всеки може да участва със средства, както и да кандидатства за финансиране на своя идея. Всеки, който членува във фонда, може да кандидатства за финансиране.

“Държим да наблегнем на това, че всичко в “Жива утопия” е изключително прозрачно - вижда се от кого идват средствата, колко са те, къде отиват. Самото разпределяне става чрез гласуване от всички във фонда”, казва Шекеров. В зависимост от бюджета ще се определи и броят на финансираните проекти. Платформата стартира на 1 февруари, като оттогава досега в нея са се регистрирали над 140 човека. Вече има и един финансиран проект - самата “Жива утопия”.

“Събрахме близо 1000 лв., които бяха нужни за създаването на сайта и платформата. Т.е. вече имаме финансиран проект”, казва той. Сега предстои събирането на средства и след това обявяване на процедура за кандидатстване за проекти, а след това ще бъде обявен срок за гласуване за това кои от тях да спечелят.

“Ако тази година се проведе “Събуди се”, се надяваме гласуването да се случи в рамките на събитието, където стотици хора могат да станат свидетели и да видят, че то е нещо истинско и прозрачно.” И макар вече да има фиксирани дати за следващото издание на фестивала, създателят му поставя думичката “ако” в изречението, тъй като последната дума е на участниците. 

“Специфичното тази година е, че в момента тече 45-дневна кампания, в която общността да прецени дали събитието да се проведе. Това става чрез набиране на средства с дарения и продажба на билети, за да се покрият базисни разходи. Дали ще има “Събуди се”, ще разберем на 31 март в края на кампанията”, казва Шекеров. Десетото юбилейно издание на “Събуди се” е планирано да се състои от 7 до 12 юли над гр. Куклен, на 20 км от Пловдив в Родопите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него