Проф. Христо Пимпирев развя знамето на Павликени на Антарктида

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8232884 www.24chasa.bg
Проф. Христо Пимпирев развя знамето на Павликени на Антарктида

Полярният изследовател проф. Христо Пимпирев развя знамето на Павликени на Антарктида. Така той изпълни обещанието, което даде пред жителите на празника на града през 2018 г., съобщиха от общината.

"Поздрави от Българска Антарктида за прекрасния град, който ме удостои със званието почетен гражданин!“, написа в имейл проф. Христо Пимпирев и изпрати снимки, на които е с павликенския трибагреник в ръце пред Българската полярна станция.

Известният пътешественик проф. Христо Пимпирев е ръководител на всички български експедиции до Антарктида, включително и на първата през 1987 г. От 1993 г. е директор на основания Български антарктически институт. През 2005г. по негова инициатива нос на южния полюс е наречен на името на античния и древен град Павликени.

През 2018г. той беше удостоен със званието „Почетен гражданин на град Павликени“. След награждаването деца в национални носии му връчиха знамето на града с поръчение да бъде развято на ледения континент.

Проф. Христо Пимпирев е имал много срещи с обществеността на Павликени. През 2016 г. той участва във вълнуващ разговор с учениците от СОУ „Бачо Киро“ – Павликени. „Антарктида е последният ненаселен, недостатъчно изучен континент. Той е природна лаборатория. Очаквам все повече изследователи да ходят там. И не само хора на науката, а и хора на изкуството. Той е континент на цялото човечество. Затова сме при вас – да се докоснете до този континент и толкова да ви се прииска да отидете там, че един ден да сбъднете желанието си“, каза пред учениците българският полярен изследовател и им пожела да сбъднат своите мечти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години