"Светът е за двама" на Орлин Горанов с нов аранжимент във филма "Останалото е пепел"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8233392 www.24chasa.bg
Нейтън Купър, Атанас Блатечки и Диляна Попова са в главните роли в "Останалото е пепел". СНИМКИ: ФОТОКРЕДИТ НА ПРОДУКЦИЯТА

"Зелена ливада и аз бос тичам по нея и пея. Това ми е щастието. Зелена ливада. Ей това е България за мене. И аз бос. Ей това искам". Това казва Асен Блатечки в ролята на Атанас Буров във филма "Останалото е пепел". Лентата описва няколко дни от живота на политика и банкер, разказани през погледа на американския журналист Джон Смит (в ролята влиза Нейтън Купър), дошъл в България, за да направи интервю с Буров. И пристига точно в деня, в който банкерът бявява, че ще се включи в служебното правителство - решаваща стъпка за страната. 

Във филма Буров е показан като милосърден, предприемчив, решителен, умен, бохем. Дясната му ръка  е Мария (Диляна Попова).

"Съвършена жена. Демон в рокля. Тя е това, което българките може да бъдат, но не искат", казва Буров за нея. 

Няма нито една любовна сцена между тях, просто намек, че  са "имали нещо заедно". Почти в цялата лента Попова говори на английски език, защото трябва да превежда на Джон. И пламва любовната искра между тях.  

И не, не е любовен триъгълник между Джон, Мария и Буров. Всъщност е любовен четириъгълник, в който страната с най-силен притегателен център е родината. 

Сред актьорите, които ни пренасят в далечната 1944-та година, са още Бен Крос, Неда Спасова, Евгени Будинов, Петър Райжеков, Симеон Лютаков, Свежен Младенов и др. Във филма са използвани автентични архивни кадри от разрушената по времето на Втората световна война София, а безупречната автентична визия е дело на художник-сценографът Боряна Минчева. В продукцията се чува реч на 5 езика (български, английски, немски, сръбски и дори цигански). Режисьор на лентата е Георги Костов, сценарият е на писателя Александър Томов, оператор е Емил Топузов, а музиката е на композитора Петко Манчев.

На финала на филма звучи песента "Светът е за двама" на Орлин Горанов в нов аранжимент. Версията на песента е направена специално за филма и се изпълнява от Орлин Горанов и групата Up Down. Идеята е на Петко Манчев, като аранжиментът също е негов, а изпълнението на пиано е на Кристиан Илиев.

„Останалото е пепел“ тръгва по кината от 6-ти март.