Заради коронавируса всички търсят български мартенички от жива вълна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8238965 www.24chasa.bg
Все по-търсени са мартениците от естествена вълна СНИМКА: ЕВГЕНИ ЦВЕТКОВ

Всичко е произведено в Китай - от дамските чанти през телефоните та чак до автомобилите. Затова не е изненада, че там се правят и мартенички за българските сергии, които започнаха да изскачат като гъби по улиците още от средата на февруари. На 1 март е традиция да завързваме белите и червените конци около китката си или да ги закачаме върху дрехата си за здраве.

Тази година обаче никой не търси китайски мартеници, колкото и евтино да се продават. Причината е коронавирусът, който тръгна именно от азиатската страна. Макар че няма доказателства стоките, произведени там и стигащи до българския пазар, да пренасят заразата, сънародниците ни предпочитат да се застраховат.

Това е добре дошло за българските мартенички. Именно такива, направени от естествена вълна - на много места в страната я наричат жива, започват да се търсят все повече по сергиите. Този тренд тръгна преди няколко години, но сега е най-масов.

Освен това все повече се търсят мартенички, които да бъдат свързани с българската идентичност. Най-модерни са тези с различни шевици. Освен бяло и червено преобладаващ цвят при тях е зеленото - третият в трибагреника ни.

Не по-малко търсени са мартениците с дървени украшения. При тях отново трябва да има нещо, което напомня за българската култура. Сред най-популярните са нежното женско лице - символ на красотата на българката, често възпявана във фолклора, и птичката, защото Баба Марта бележи идването на пролетта.

Обръщането към традициите е в пълна противоположност на трендовете при мартеничките преди 10 г. Тогава най-търсени са тези с пластмасови украшения, които изобразяват различни герои от филми, но не български. Харесвани са били и тези с ликовете на Инджи и Мехмед от популярния турски сериал “Перла”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз