Българка направи науката лесна и интересна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8261106 www.24chasa.bg

“Произход на видовете”- за деца от 5 до 104 години

Може ли сложна тема да бъде разказана просто? Може, ако е в илюстрирана адаптация на еволюционната теория на Чарлз Дарвин. Изданието “Произход на видовете” от Сабина Радева е наука за деца от 5 до 104 години. Книгата вече предизвика сензация в англоезичния свят. А сега достига и до българските читатели благодарение на издателство “Сиела”.

Адаптацията на Сабина Радева доказва, че науката може да бъде забавна и разбираема и дори да бъде представяна като приказка за лека нощ.

Книгата се появява първо във Великобритания и там бързо се превръща в сензация - изданието попада в селекцията “Книга на годината” на една от най-големите британски книжарски вериги “Уотърстоунс”.

До момента “Произход на видовете” е преведена на 31 езика, а критиците я определят като “врата към чудесата на науката”.

От невероятното разнообразие на живота до борбата за оцеляване, от най-малките бактерии до великото дърво на живота, в тази красива адаптация на прочутия труд на британския естeствоизпитател Чарлз Дарвин на достъпен език, подходящ както за деца над 4-годишна възраст, така и за техните родители, оживява революционната теория, променила света завинаги – теорията на еволюцията!

За тази книга Ема Дарвин - правнучкана големия учен, казва: “Много важен проект, реализиран по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните ѝ картинки заедно разказват историята за произхода на видовете и за самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование”.

Авторката Сабина Радева е родена в Русе. Завършва магистратура по молекулярна биология в престижния институт “Макс Планк” в Германия през 2008 г. По-късно защитава магистърска диплома по илюстрация, след което се мести в Лондон, където и до днес работи като графичен дизайнер и илюстратор. 

Какво трябва да знаем за тялото

Бил Брайсън прави истински наръчник за употреба на тялото

Знаете ли, че целият кислород, от който имате нужда - около 61% от тялото ви, струва около 21 лева, а за водорода - 10% от вас, джобът ви ще олекне с 37 лева. Азотът - 2,6%, излиза още по̀ на сметка - около 60 стотинки. По този начин бихте могли да купите необходимите материали за почти 74% от цялото ви тяло за скромната сума от 58,60 лв.!

Без съмнение това е най-изумителното нещо за нас - че сме просто сбор от безжизнени частици, от нещица, които можем да открием на боклука. Няма нищо специално в елементите, които ни изграждат, освен че изграждат точно нас, човешките същества. Това е чудото на живота. За него е и новата книга на издателство “Сиела”, която вече е по книжарниците - “Тялото. Наръчник за употреба”. Автор е успешният американски писател Бил Брайсън, познат с класики като “Кратка история на почти всичко” и “Записки от една голяма страна”.

Изданието е базирано на множество интервюта със специалисти от световна величина и с типичното неустоимо чувство за хумор на Брайсън. То съдържа всичко, което трябва да знаем за най-съкровения си дом – собственото ни тяло.

А как такава малка опаковка може да е ходещ каталог от чудеса? Само повърхностите в белите дробове имат разгърната площ колкото един тенис корт, а дихателните тръби в тях ще се проточат от Лондон до Москва. Дължината на кръвоносните ни съдове е достатъчна, за да се обиколи земята два и половина пъти. Ако наредите цялата ДНК в тялото си в права линия, дължината ѝ ще се проточи отвъд Плутон. Представете си само: от вас има достатъчно количество, за да напуснете Слънчевата система.

В книгата си Бил Брайсън ни напомня, че плътта ни, която приемаме за даденост, извършва неизброимо количество задачи, без да ни занимава и за миг със себе си.

Не вярвате ли? Опитайте се тогава да отговорите на няколко въпроса. Колко от нас имат дори бегла представа къде се намира далакът и за какво служи? Или каква е разликата между сухожилия и връзки? Или какво се случва в лимфните ни възли? Колко пъти на ден мигаме с клепачи?

Бил Брайсън изпълнява трудната задача да обясни на достъпен език как функционира може би най-сложната форма на живот, която познаваме – човекът. 

Какво доведе до разпадането на “Югославия”

Каква е историята на Югославия и какво доведе до нейното разпадане? Какви сложни процеси са определили съдбата на Балканите през последните няколко десетилетия? Отговорите на тези и още много въпроси се крият между кориците на книгата “Югославия. Мир, война, разпадане” от Ноам Чомски (изд. “Сиела”). Изданието е съставено от журналиста Давор Джалто, който за първи път обобщава написаното от Чомски за Югославския регион за период от над четиридесет години.

Вижте класацията на най-купуваните книги на ИК "Сиела" тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него