"168 часа": Как началникът на отбраната спасяваше бедстващи в потоп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8264513 www.24chasa.bg
Генерал Андрей Боцев

Защо искали да свалят ген. Андрей Боцев от поста му през последната година

- Генерале, в бедствие сме, трябва да мобилизираме армията.

- Ще помогнем, но е необходимо разрешение на Генералния щаб и първо трябва да се обадиш и да го поискаш, за да може армията да се мобилизира.

Този спешен разговор се провежда през 2005 г. между ген. Андрей Боцев и депутата от БСП Дора Янкова, която тогава е кмет на Смолян.

Причината да потърси помощта на ген. Боцев са непрекъснати валежи и невиждани наводнения.

“Тогава беше страшно - спомня си пред "168 часа" Дора Янкова. - Когато изпаднахме в бедствие,

реших да се обадя

на ген. Боцев,

защото знаех, че той може да ми помогне. След като получихме разрешение, армията се намеси и помогна много за възстановяването. С него сме спасявали хората. Помогна ми и да стабилизраме града.”

Моментът е изключително тежък както за ген. Боцев, така и за всички останали. Той активно помага в работата на армията и благодарение на стратегията му положението е овладяно.

Всички са сломени, когато разбират, че реката отнася един мъж, а друга жена е повлечена от кална маса. Те не могат да бъдат спасени.

Въпреки това случаят е показателен, че винаги когато се налага, може да се разчита на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина на 27 февруари на 60-годишна възраст след тежко боледуване.

“Загубихме един невероятен човек - казва Дора Янкова. - Той беше мъжкар. Сериозен офицер на Българската армия. Винаги се е държал изключително отговорно и сериозно. Познавам го от Смолян, защото беше командир на 101-ви алпийски батальон. В личен план беше достоен за уважение. Притежаваше голяма човечност. Имаше благ характер. Беше обран, но същевременно широка душа. Беше македонец и затова обичаше тези народни песни, както и родопските.”

Генерал Боцев бил високо ценен кадър в армията, защото преминал през всичките й нива в йерархията, докато стигне до най-високото.

“Той познаваше всички звена на военната система

и затова имаше голяма увереност, когато пое поста началник на отбраната през 2017 г. - споделя близък на ген. Боцев, пожелал анонимност. - Нямаше нещо в армията, което да му убягва. Беше запознат както с плюсовете, така и с минусите на звената."

Именно по тази причина след като става военен №1 ген. Боцев започва промени, за да запуши пробойните в отбраната.

Винаги бил прям и открит относно проблемите на армията и притежавал смелост и упоритост, докато доведе нещата до положителен край.

Какво е било едно от най-големите му притеснения и защо го оставят на поста, въпреки че искат да го свалят, четете ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата