Коронавирус, еврозона, избори в САЩ и Андон Миталов

https://www.24chasa.bg/novini/article/8267055 www.24chasa.bg

Това са темите, които събират критики към ЕС и САЩ през февруари

Със сигурност най-коментираната тема в българските медии през февруари е коронавирусната болест, която започна разпространението си от китайския град Ухан. Тя става повод не само за анализи на тема здраве, но и за икономически и политически изявления, включително критикуващи ЕС и САЩ.

Pogled.info публикува анализ за нивото на сигурност в лабораториите. „Откъде се разпространи коронавирусът? Колко безопасни са био лабораториите в САЩ и в постсъветските страни? " – задава въпрос анализът. Целта е да се хвърли съмнение, че появата на коронавируса не е случайна и май има американски генезис.

Коронавирус, еврозона, избори в САЩ и Андон Миталов

Радио Китай също подхвърля въпроси относно поведението на САЩ по отношение на глобалната зараза: „Поведението на САЩ възпрепятства сътрудничеството в борбата с епидемията и противоречи на препоръките на Световната здравна организация.

По-късно през месеца спекулациите около мястото на начало на пандемията продължават.

„Предаването на вируса от човек на човек започна още през ноември или началото на декември миналата година. Така вирусът попадна на рибния пазар на Ухан, откъдето се разпространява в цялата страна”. Това е заключението на учените от Китайската академия на науките, цитирани от РИА Новости. Според тази версия вирусът е предаден на Ухан от граждани, които са пристигнали да видят своите роднини в този град в края на миналата година ”.

Президентът на Иран Хасан Рухани обвинява САЩ, че се опитват да разпространят „страха“ в Иран от коронавирусната епидемия, предава АФП, цитиран от focus-news.bg.

Ройтерс обобщава какво може и какво не може да направи ЕС срещу коронавируса: Ролята на ЕС е много важна поради много заразените хора в Италия и риска от разпространение на болестта в другите европейски страни.

„ЕС координира действията на 27-те държави-членки, но има малка възможност за противодействие на епидемиите, тъй като отделните държави имат изключителна власт по отношение на здравните проблеми, ограниченията при пътуване и наблюдението“, обобщава „Дневник”.

Бъдещото влизане на България в еврозоната и приемането на еврото на като национална валута е другата основна тема, по която се разгарят критики, основно срещу ЕС. Немалко политици и експерти изказват отрицателно мнение за тази стъпка.

Икономистът от Българската академия на науките Григор Сарийски обяснява, че „българското население ще загуби, ако левът се обезцени в „чакалнята” на еврозоната – според него това е „подвижен пясък” и място за авторитарни решения.

Експертът и бивш финансов министър на България Муравей Радев каза в интервю за BTV, че "е глупав момент да променим валутата от български лев в евро, защото ще загубим от това решение. Левът вече е по-стабилен от еврото и трябва да се търгува за повече - 1,7-1,8 лева за 1 евро

„Бащата на валутния борд” Стив Ханке заявява пред БНР, че връзването на българския валутен борд към еврото е грешка и България не трябва да се присъединява и към единната европейска валута, не трябва да влиза в Еврозоната.

След няколко дни Ханке дава интервю и за БТВ, където потвърждава думите си. „България ще последва съдбата на Гърция, ако страната приеме еврото. След като влезете в зоната на чакане на Еврозоната, ще възникне нестабилност и спекулации “.

Според него – още отпреди въвеждането на валутния борд в България – по-сигурната валута за следване е доларът.

Шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев също не е много оптимистичен по отношение на влизането в еврозоната. „Присъединяването към Еврозоната ще доведе до нови рискове. Когато политически рискове се натрупват в ЕС и политически рискове се натрупват в България, удвояването на обема на риска би било голяма грешка ", обяснява той в интервю за" Дневник ".

Нарастващото напрежение по темата води до промяна в позицията на българското правителство за влизането в еврозоната: "България обяви, че ще забави темповете с приемането на еврото", съобщава Bloomberg, цитиран от focus-news.net.

Годината ще бъде наистина важна за бъдещето на САЩ - страната ще избере президент. Много спекулации и мнения се сблъскват в напрегнатата ситуация, като се имат предвид предишните избори в страната и начина, по който Русия се намеси.

Investor.bg. публикува анализ, чието заглавие е „Разделените американски щати“. „Доналд Тръмп успя да задълбочи и без това силното разделение в американското общество – в своята „реч за пропуснати възможности“.

Руският вестник „Комерсант“ определя изборите в САЩ като „президентски избори, превръщащи се в екстремистка конкуренция“.

Pogled.info обръща специално внимание на отношенията между Русия и САЩ с оглед на предстоящите избори. „Защо и републиканците, и демократите искат да направят Русия враг?“, пита медията.

Хибридната война между двете основни сили също се развихря с пълна сила в медийното пространство. "Комерсант" съобщава, че "американското разузнаване се намесва в изборите в САЩ, за да помогне на Доналд Тръмп да бъде преизбран за втори мандат".

„През 60-те и 70-те години нелегалните комунистически организации твърдяха, че САЩ са обсебени от расизма. Кандидатите на демократите твърдят същото днес “, заявява бившият заместник-директор на ФБР Тери Турчи. Според него съветските, руските и китайските специални служби винаги са работили Америка да бъде унищожена от расови конфликти.

Руската медия "Вгляд" отговоря на някои от обвиненията срещу Русия в редакционна статия: "Каква е причината за новата вълна от антируски изявления? Може би изчерпателен отговор дава Дмитрий Песков, като подчертава, че параноичните изявления от чужбина, които нямат нищо общо с истината и ще стават все повече с наближаването на изборите в САЩ.

Според Песков: „Русия не се намесва във вътрешните работи на САЩ и е категорично против някой да се меси в нейната вътрешна политика.

Най-голям скандал в българските медии през февруари избухва когато американският посланик Херо Мустафа обявява, че ще бъде разкрит списък с българи, на които ще бъде забранено да влизат в САЩ. Секретарят на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео обявява първото име в този списък - съдията Андон Миталов, който е разследван за корупция.

„Смях, изненада, разочарование и унижение. Това предизвика у много българи решението на Държавния департамент на САЩ да забран пътуването на корумпиран висш български официален представител в чужбина. Става въпрос за съдията в Специализирания съд Андон Миталов ”, пише в статия frognews.bg.

Скулпторът Величко Минеков изпраща официално писмо до американския посланик в България Херо Мустафа: „Прекалено разочароващо е американското правителство да подкрепи систематично корумпирания правителствен елит в България. Предателство на нашето съучастие в ЕС и НАТО е подобен избор.

„Лично аз се чувствам много обиден в чужбина да кажа кой съдия в България е корумпиран“, това каза в интервю за BTV съдията Емил Дечев от Съюза на адвокатите в България.

Журналистката Люба Кулезич също изрази мнението си за решението на САЩ да забрани на Миталов да влиза в САЩ. „Решението на САЩ да забрани на Миталов да влиза в САЩ е напълно неясно“, казва тя.

Duma.bg публикува пристрастен анализ за случая Андон Миталов. „Напразно се надявахме ,„ че американците ще изчистят един от нашите големи престъпници с власт “, се казва в анализа.

Pogled.info публикува изявлението на бившия висш активист на комунистическата партия Минчо Минчев, което е критично за решението на САЩ. „За съжаление, българското правителство се държи като васална администрация, не реагира и почти аплодира намесата във вътрешните работи на държавата. Въпреки че разбираме действията на американската администрация като защита на американските интереси на Балканите и в частност в България, ние не споделяме проявата на неуважение и бруталност, пише Минчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял