Боряна Братоева учи две години право, след което решава да стане актриса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8298558 www.24chasa.bg
Боряна Братоева във фотосесия за “Съни Бийч”

Била фенка на Лидия Инджова, сега играят заедно в “Съни бийч”

Млада, красива, богата, амбициозна. Коя жена не мечтае да бъде такава? Актрисата Боряна Братоева перфектно отговаря на условията и затова вече месец е в образа на Виктория в сериала на Би Ти Ви “Съни бийч”.

Героинята ѝ е много добро момиче, което иска да докаже себе си в обществото, пред родителите си и сред приятелите си. Стреми се да покаже, че може да се справи с всичко сама, без помощта и протекциите на родителите си - известни хотелиери. И затова отива да работи в конкурентния хотел в Слънчев бряг. Такава накратко е Виктория, а актрисата много си я харесва и винаги я защитава. Явява се на пробите именно за образа на това момиче. През годините ѝ се е случвало да отиде на проби за една роля и да видят, че друг образ е по-подходящ за нея. Но този път си пасват идеално с героинята.

“В “Съни бийч” попаднах чрез кастинг, слава Богу. И казвам това, защото досега винаги, за всяка роля, съм ходила на кастинги. Хубаво е, защото все пак знаеш, че си вложил труд, усилие и си го заслужил чрез работа.

Минах през няколко

кръга на кастинг

За първия трябваше да науча монолог от името на моя персонаж и след това вече си партнирах с различни актьори.” 

Телевизионните зрители познават Боряна Братоева като Мая Стоева от “Седем часа разлика”, както и с ролите ѝ в “Дървото на живота” и в българо-руската продукция “Лабиринт на любовта”. Все драматични роли, които, засега поне, са много различни от образа на Виктория от “Съни бийч”.

“От по-главните герои в сериала - 6-7 човека, моята е възможно най-драматичната (смее се - бел. ред.), защото моята линия с Бойко (Кръстанов - бел. ред.) е по-романтично-комедийна, пък при другите е заложен повече хумор. Нямам нищо против, аз си я защитавам докрай, но с удоволствие бих изиграла и още нещо комедийно”, казва Братоева.

Преди “Съни бийч” не е работила с никого от колегите си в сериала, но се познавали. Ходела да ги гледа в техни роли в театъра.

“Почти на всички съм ходила на представления. Лидия Инджова играеше в театър “Българска армия”, преди да замине (в момента актрисата живее в Брюксел с приятеля си и новородения им син - бел. ред.), и веднъж ѝ обяснявах как, когато бях в първи курс, я гледах и ѝ се възхищавах от първия ред. Тя тогава беше много млада, току-що завършила, но просто още оттогава имам много силна любов към нея. Но тя е много скромен човек и не знам дали го оцени като комплимент”, казва с усмивка красавицата.

Актьорският състав на сериала е много млад и затова в екипа често се шегували, че се ядосват, че трябвало да снимат какво се случва след снимки или отстрани извън кадър, защото

“можеше да си

направим

още един сериал”,

казва с усмивка красивата актриса.

“Всички са прекрасни, ние повечето се познавахме отпреди това и все едно бяхме на детски лагер на Слънчев бряг. Смешното беше, че по това време, когато ние снимахме, там няма много хора. Когато ходехме на плаж (макар че през април и май си беше студено), беше забавно”, казва тя и признава, че много пъти си говорели с колеги, че винаги са искали да заминат за някъде, където само да снимат, както е в западни продукции. “Да кажем: Този филм ще се снима на някакво място и ти просто заминаваш и знаеш, че се отдаваш единствено и само на работата. Когато при нас се случи това, чувството е много хубаво - просто ставаш и си мислиш само за днешния ден, ролята, сериала и не се разсейваш с битовизми и странични неща”, разказва Братоева. Имало обаче и недостатъци. Докато снимали сериала, повечето актьори имали репетиции и представления далеч от морето. Затова се наложило организацията на снимките да бъде много плътна и стриктна.

“Много трудно се получаваше с много среднощни пътувания. Няма да забравя как бях на снимки през деня и имах фестивал в Благоевград, а той хич не е близо до Слънчев бряг. Наложи се да отида в Благоевград, където имахме и репетиция, и представление, да си изиграя ролята и вечерта пътувах обратно. Пристигнах в Слънчев бряг към 3-4 ч и в 7,30 ч бях на снимки. Важно е да си напълно подготвен и да не ти личи, че си спал само два-три часа”, разказва младата актриса. Макар че пътуванията от и до морето съвсем не са ѝ чужди. Тя е родом от Варна, където завършва математическата гимназия, а след това учи две години “Право”. Решава обаче, че законите и съдебните зали не са за нея и затова заминава за София, където завършва “Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Маргарита Младенова. Сега е част от трупата на Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” в Пловдив. И пак пътува често, защото продължава да живее в София.

“Когато замина за Пловдив, отивам на репетиции, отдавам се само на работата. Много обичам така да си отделям пространството. В София е социалният ми живот, в Пловдив творя”, казва актрисата. Допълва, че разстоянието между двата града е около час, но пък повечето ѝ приятели са в столицата. В София има и отделни ангажименти, свързани с озвучаване и реклами, които я задържат допълнително. В Пловдив пък е и един от колегите ѝ,

с които Братоева

споделя първите си

стъпки в сериалите -

Тодор Дърлянов

(в ролята на Тео Стефанаков от “7 часа разлика”). Двамата поддържат връзка постоянно, дори наскоро имали обща премиера на представлението “Експрес XX в.”, в което действието се развива през 1933 г. 

“Комедия е, там си партнираме. Но играем заедно и в много представления. Той създаде бранд за бижута ръчна изработка и се занимава и с това”, разказва Братоева. Именно с трупата на Драматичен театър - Пловдив, младата актриса печели наградата “Икар” 2015 г. за дебют за ролята на Кара Палавеева в “Сестри Палавееви”. Сега, когато отмине забраната за провеждане на културни събития, зрителите в Пловдив ще могат да я видят в “Слава” - истинската история на Флоранс Дженкинс (най-лошата певица на света) - представление с 5 номинации за “Икар” тази година. 

Играе и в спектакъла “Одисей” - супермащабна постановка с почти 40 актьори и невероятни декори. Там тя е едно от десетте момичета, които играят образа на Пенелопа. Дотогава се радва на отзивите за сериала “Съни бийч”. Все по-често ѝ се случва да я разпознават по улиците или фенове да ѝ пиша съобщения в социалните мрежи.

“Много се радвам, че те са изпълнени с много голяма подкрепа и хората го харесват, забавляват се. Защото е много тънка границата чрез хумора да предадеш някакво послание на хората и смятам, че сме си свършили работата в това”, казва Братоева.