Ели и Калин учат младите как да се защитят от нападатели, но без излишна агресия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8351242 www.24chasa.bg
Елена и Калин демонстрират част от движенията в обучението. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

МВS комбинира сила и разум

Как да реагираш при нападение или проява на агресия срещу теб, как да се защитиш, ако те нападнат на улицата или в училище, и как да не станеш агресивен дори когато са агресивни срещу теб. Това са само част от въпросите, на които Елена Пенчева и Калин Петков отговарят с курсове за самозащита сред тийнейджъри и по-големи.

Двамата идват от различни светове - тя е специалист по човешки ресурси, а той - треньор по бойни изкуства. Споделят и различни гледни точки за света. Но точно така се ражда идеята за курса им за самозащита.

“На Калин, който много години е бил част от системата на МВР, занимава се с различни видове бойни изкуства, лична охрана и защита, много често му се е налагало да се сблъсква с всякакви случаи на агресия. Тогава е трябвало или той да реагира адекватно, или хората около него. Той се е нагледал на безброй случаи, в които хората просто не реагират адекватно и това позволява на агресорите да постигнат целта си и дори да се чувстват недосегаеми и безнаказани. А пък аз идвам от един свят, в който гледам по-оптимистично на нещата. Свят, в който редът по улиците е отговорност на полицията и въобще не е моя работа да се защитавам. Гледам да не ходя по опасни места и се надявам всичко да ми е наред и да не ми се налага да се защитавам. Всъщност изхождам от позицията, че на мен това няма да ми се случи, защото не ходя на опасни места, държа се далече от опасни ситуации и едва ли не светът е розово място, безопасно за мен и близките ми, за всички”, разказва Елена Пенчева. 

Калин вече има опит с преподаването и уроците за жертви на насилие. “Преди години се занимавах с частна преподавателска дейност и

обучавах жени, пострадали

от насилие,

с паникатаки, като възможност да преодолеят тези състояния. Една моя ученичка имаше страх от тъмното и оттам се започна с такъв тип обучения да минем през личния опит, през по-близките срещи с реалността, и да види, че тя всъщност не е заплашена реално. Просто я е страх от тъмнината”, разказва Калин Петков. Тя била първият клиент, с когото той започва тренировъчната си работа. С времето Калин се насочва към други дейности. Докато не среща Ели (така той нарича Елена - бел. ред.), с която решават да възродят идеята му, но правейки я още по-мащабна и ефективна.

“Когато започнахме с нея, тя каза: “Правейки това нещо, не учим ли децата да стават убийци и престъпници и къде е границата?” Така се зароди идеята за една по-цялостна програма”, обяснява треньорът.

Елена като майка на две деца се притеснява за сигурността в училище и това също е сред мотивите ѝ да развие програмата. “Училищните органи не са в състояние да извършват какъвто и да било контрол - нито в училище, нито в териториите около него. И колкото и да се опитват да вкарват някакъв ред, за съжаление, агресията между тийнейджърите ескалира. И всъщност оттам се породи идеята да разработим такъв курс”, допълва тя.

Първоначалната им идея била да работят основно с тийнейджъри, като фокусът бил да ги научат да реагират адекватно на провокация.

“От личен опит съм забелязала, че голяма част от тийнейджърите са много бързо реактивни, много бързо отговарят на провокация и много бързо отговарят на агресията с агресия. При това с неадекватно за ситуацията поведение”, разказва Елена. 

Голямата ѝ дъщеря е в тийнейджърска възраст и това много ѝ помогнало да се доближи до гледната точка на Калин и да разбере неговите аргументи. Разказва, че дори през деня дъщеря ѝ се събира с приятели на места, където много често се срещат различни групи тийнейджъри, при които нивото на провокация между групите е изключително високо и дори се е стигало до саморазправи.

“Тя самата ми е разказвала за случаи, в които по-големи само защото могат, психически и физически малтретират нея и други тийнейджъри”, разказва Пенчева. По думите ѝ учениците в тази възраст така защитават територия, но го правят по един нездравословен противообществен начин. Затова решават да направят MBS - програма, комбинираща емоционалната интелигентност и физическата подготовка.

Името MBS е абревиатура от първите думи за ум, тяло и дух на английски език (Mind, Body и Spirit) - три основни компонента на човешкия интегритет. Физическата част е основана на техники, базирани на системата “Кала”, създадена от Идан Аболник.

“Тази система е за самозащита. В нея се преподават както системи за персонална и лична защита (говорим на професионално ниво бодигардове), така и за чисто военнотехническа подготовка. Но основата на това е самозащитата в цялостния вариант - с всичките реалности, с грубите елементи, с цялата паника, стреса, който идва, агресията, която се отключва в такива моменти, и хората изпадат в ступор, като им се случи такова нещо. Идеята на системата е да бъде

тренировка, максимално

бързо до реалността,

за да няма неразбрали”, уточнява още Калин. 

Елена надгражда тази система с част за личностно развитие и откъм увереност. “Освен това ще си говорим и за ценности, които се изграждат точно в тази възраст - като смирение, търпение, уважение към другите и постоянство. Но в същото време тези тийнейджъри ще овладяват техники, с които най-малкото да могат да спрат агресия срещу тях. Това е целта на програмата ни”, уточнява тя.

“Създателят на системата е израелец, оперативен войник, служил дълги години, имал е много срещи със смъртта и оттам е започнало всичко. Докато при нас е една идея по-лекичко и идеята е да подготвим хората, че може да се случи такова нещо. Както да имат теоретична подготовка, така и уменията в практиката - да реагират адекватно, ако им се случи”, обяснява Калин.

Целият курс на обучение е разделен на три нива от по три месеца. Тази продължителност на програмата се налага заради необходимостта в цялост да се развият определените навици, които да правят реакциите бързи и интуитивни, тоест на самото тяло му трябва време, за да развие тези навици, за да може да реагира дори преди мисълта. В първото ниво

се овладяват

до 5 основни техники -

такива, с които курсистите ще могат да спрат агресивно поведение или нападение срещу себе си. Но дори и ще могат да спрат акта на агресия, преди да се е стигнало до реално действие - да се опитат чрез разговор да преодолеят или да избегнат или да потушат конфликт. В следващото ниво ще се надграждат техниките за самозащита. Всяко ниво е 13 седмици, като всяка седмица ще има по две тренировки - в събота и неделя. Всяка тренировка ще има теоретичен фокус, ще работим някой от инструментите за отстояване на себе си, за ненасилствена комуникация или за увереност, но след това ще се преминава към физическите тренировки, като от час и половина занимание 20-25 мин ще са теория, а останалото - физическа тренировка.

Програмата ще има група за тийнейджъри, но отделно от това ще има и група за зрели хора.

“Всеки може да си вземе нещо от нея. Обаче идеята е да сме полезни на хората да не изпадат в такива ситуации, да реагират адекватно и да не стават жертви”, казва още Калин.