Мариус Куркински и Калин Врачански онлайн в Деня на театъра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8363696 www.24chasa.bg
Мариус Куркински представя онлайн “Черното пиле” днес.

С виртуални постановки актьорите ще отбележат професионалния си празник

“Нека използваме въображението и творчеството си, за да намерим нови начини как да достигнем до хората чрез театъра.” Това е посланието на Международния театрален институт, пратено заради коронавируса и затворените театри на 21 март. Получава го Съюзът на артистите в България, както и всички театрални организации в света.

Днес, шест дни по-късно - на 27 март, актьорите празнуват Международния ден на театъра, на който по традиция досега Съюзът на артистите у нас връчва наградите “Икар”.

Тази година церемонията се отлага, но не и удоволствието от театъра. Няколко български постановки наистина намериха начин да стигнат до своите зрители. Ето как.

Мариус Куркински ще направи онлайн премиера на моноспектакъла си “Черното пиле” днес. Датата - 27 март, не е избрана случайно, представлението е по повод Деня на театъра.

В спектакъла Куркински събира три разказа на Николай Хайтов - “Мерак”, “Пазачът на овесената нива” и “Черното пиле”.

На следващия ден, в събота, Камен Донев ще представи онлайн премиера на филма си “Уют”.

Калин Врачански в образа на уродливия Квазимодо в постановката “Парижката Света Богородица” е подаръкът на театър “София” за Международния ден на театъра. По случай празника видео на 100-ото представление на пиесата, направена по едноименния роман на Виктор Юго, ще бъде пуснато в ютюб канала на театъра днес в 19 ч.

Записът е направен с архивна цел на 3 април 2019 г. по време на последното представление заедно с публика. Той ще остане активен за гледане от всеки, който пожелае, в продължение на 48 часа. След това ще бъде изтрит.

В постановката главните роли са поверени на Калин Врачански и Симона Халачева, а режисьор е Лилия Абаджиева. Първото ѝ представление е на 24 януари 2013 г. и е печелила “Икар” за “Майсторско техническо осъществяване” през 2014 г.

На празника театралната работилница “Алма Алтер” ще излъчи на страницата си във фейсбук спектакъла “Хамлет или три момчета и едно момиче” от 2011 г.

Заради мерките за предпазване от коронавируса Драматичен театър “Стоян Бъчваров” и Държавната опера - Варна, ще излъчат онлайн комедията от Дарио Фо - “Само за жени”.

Не остава назад и шуменският театър “Васил Друмев”. Денят на театъра ще стартира в 11 ч със запис на спектакъл за деца - “Рошльо и комините” от Кина Къдрева с режисьор Таня Евтимова. Вечерта по-възрастната публика ще може да гледа на живо удостоеното с множество награди представление “Нирвана” от Константин Илиев с режисьор Максима Боева. Спектакълът ще започне от 19 ч на страницата на театъра във фейсбук. Приятно гледане!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата