Още един поглед към Втората световна война със “Заговорът срещу Америка” по НВО

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8368237 www.24chasa.bg
Уинона Райдър (вляво) и Зоуи Казан са сестри в екранизацията по романа на Филип Рот. СНИМКА: НВО БЪЛГАРИЯ

Един по-различен поглед към Втората световна война и включването на САЩ в нея показва новият сериал на НВО “Заговорът срещу Америка”.

Историята в него започва през 1940 г., когато страната е в навечерието на президентски избори, а Хитлер е повел победния си марш в Европа.
Стабилността на двукратния демократичен президент Франклин Рузвелт е оспорена от един политически аутсайдер. Това е Чарлз Линдберг - авиатор, ксенофоб и популист, който печели славата си чрез легендарния си полет през Атлантическия океан 13 години по-рано и е един от най-големите герои за страната си в съзнанието на много американци.

Предизборната надпревара става много по-напрегната за жителите на еврейския анклав на Нюарк, когато Линдберг залага в кампанията си обещанието, че ще задържи Америка извън европейската война, че ще остане неутрален между нацистка Германия и съюзните сили. Той определя американските евреи като подбудители на войната и нелоялни към истинските интереси на Америка. Антисемитизмът и ксенофобията пораждат конфликт у много американци, които започват да се отнасят с подозрение към своите сънародници от еврейски произход, както и еврейските бежанци в Америка.

Това е показано през погледа на едно обикновено семейство с две деца - всеки от тях по свой начин преживява случващото се в страната.
В образа на съпругата е младата актриса Зоуи Казан, която участва и в друг сериал на НВО - “Нюйоркска комбина”. Тук тя е Елизабет, или Бес Левин - проницателна майка и домакиня, която се страхува за бъдещето, докато се опитва да защити семейството си на фона на ескалиращия политически климат.

Морган Спектор (“Престъпна империя” на HBO) е Херман Левин - нейният горд и самоуверен съпруг, който работи като застрахователен агент и се опитва да запази нормалността в семейството си напук на надигащия се у всички страх.

С роля е и звездата Уинона Райдър. Тя е в образа на Евелин Финкел - неомъжената по-голяма сестра на Бес. Актрисата има много личен мотив да се включи в сериала. Истинското име е Уинона Лора Хоровиц. Баща е от еврейски произход. Много от близките му са убити по време на холокоста, така че и за нея това е тема, за която си заслужава да се говори често.

Зрителите ще видят още един холивудски актьор в сериала - Джон Туртуро, който участваше и в трилъра “Злокобна нощ” на HBO. Той влиза в кожата на политическия консервативен равин Лионел Бенгелсдорф.

“Заговорът срещу Америка” е базиран на едноименния роман от 2004 г. на Филип Рот - американски писател, известен с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. Сериалът е от шест епизода, като премиерата на всеки е във вторник от 21 ч по НВО.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи