Малайзия призова жените да спрат да се заяждат и гримират у дома

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8384601 www.24chasa.bg
Малайзия призова жените да спрат да се заяждат и гримират у дома. Снимка: Пиксабей

Призивът на Малайзия да се спазват определени препоръки в условията на пандемията от коронавируса, като например жените да се обличат и гримират у дома и да избягват да се заяждат с мъжете си, породиха сексистки скандал. Критиците заявиха, че подобни съвети насърчават половите стереотипи, предаде Ройтерс.

В серия онлайн постери с хаштаг ЖениПредотвратяватКовид-19, от малайзийското министерство по въпросите на жените и семейството съветват как да се избягват домашните конфликти по време на частичната карантина в страната, започнала на 18 март.

Един от разпространените постери изобразява мъж, седнал на диван, който моли жена си да се въздържа от това да бъде "саркастична", ако се нуждае от помощ с домакинските задължения, пише БТА.

Малайзия призова жените да спрат да се заяждат и гримират у дома

"Избягвайте да се заяждате със съпруга си", указва друг плакат, като в опит да се "инжектира" хумор е използван глас, сходен с този на аниме персонажа Дораемон - синьо роботизирано коте, популярно в Азия.
От министерството също така призовават жените да се обличат и гримират, докато работят от дома.

"Тези плакати насърчават концепцията за неравенството между половете и увековечават концепцията за патриархат", казва Ниша Сабанаягам, мениджър на местна правозащитна организация.

Постерите, качени във фейсбук и инстаграм, станаха обект на масови подигравки от страна на потребителите на социалните медии, които призоваха правителството да ги премахне.

От министерството не са отговорили на молбите за коментар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи