Новият тренд в интериора: в плен на биофилията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8439325 www.24chasa.bg
Зелена стена с живи растения в домашния хол

Модната вълна за повече растения в дома е следствие от естествената потребност на човека от близост с природата

През 80-те години на миналия век понятието “биофилия” е формулирано от американския психолог Едуардс О. Уилсън, за да обясни естествената потребност на човека от близост с природата. Днес това вече е тренд в интериора, особено за 2020 година. И особено сега, в условията на принудителна изолация, когато разходките навън в планини и паркове са невъзможни.

Тенденцията обхваща не само вътрешното оформление, защото в последното десетилетие на все повече места в света се появяват т. нар. вертикални гори - сгради, чиито фасади са напълно покрити с истински растения. Напоследък те активно влизат вътре под различни форми - като големи дизайнерски елементи, например стени от мъх, композиции от цветя, сукуленти и дори аудио-визуални инсталации.

Всичко това следва цялостната идея за по-здравословен начин на живот, за намиране на спокойствие и постигане на хармония у дома, както и за по-комфортна атмосфера на работното място с оглед на факта, че огромна част от населението на Земята изкарва денонощието си на закрито и няма време за отдих навън. Затова биофилният дизайн означава проектиране на пространства, които едновременно да възстановяват и вдъхновяват ползващите ги - нещо, което е различно от екодизайна.

Растения

Без съмнение те са основен елемент, когато става дума за биофилен интериор, но това не означава просто групиране на саксии. Все пак, ако площта е ограничена, може да се заложи именно на тях, но комбинирането трябва да е прецизно според вида на растенията, нуждата им от светлина, влага, температура, темповете на растеж. Вариант е използването на висящи композиции, като те трябва да се съобразят и с достъпността от гледна точка на поддръжката.

Един от най-разпространените прийоми при оформянето на подобен интериор е създаването на зелени стени. Перфектният вариант е чрез живи растения или стабилизиран мъх, при който няма опасност от разпространението на вредни спори в затвореното пространство. Подобна стена може да се постави навсякъде в дома, включително в банята и детската стая.

Не опитвайте сами да правите подобни пана! Само специалист може да избере типа растителност според разположението и да даде насоки за поддръжката.

Дърво, камък, вода,

цветове и форми

Употребата на естествени материали помага за завършеността на един биофилен интериор. Дървото и камъкът се комбинират отлично с растенията, а добавянето на релаксиращия звук на водата би направило хармонията почти пълна. Дребни елементи като шишарки или миди също са допустими.

А използването на цветовете на природата в текстила, повърхностите, мебелите със сигурност ще “вкара” природата вътре. Трябва просто да се избере темата – море, планина, зима, лято, есен, пролет.

Картините и стенните покрития с природни мотиви също са елемент на биофилния дизайн. Много важни са и формите. Природата е едновременно и съвършена, и несъвършена, но в нея най-хармонично присъстват плавните линии. Отличен пример за подобен дизайн е откритото наскоро споделено пространство за работа Second Home в Лос Анджелис. Резултатът от впечатляващия проект на мадридското студио Selgascano е ефектно пространство от 60 овални модула с различна площ, в които и край които има 10 000 дървета, храсти и цветя – в офисите и в откритите пространства за отдих.

Прогнозите са, че биофилният дизайн ще повлияе в бъдеще върху много други области на живота, като например здравеопазването, туристическия бизнес, изграждането на училища и детски градини.

Още четете в новия брой на сп. “Идеален дом”, който вече е на пазара.