Любо Нейков: Трябва сами да се издърпаме. Ще стане, като купуваме българското

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8445851 www.24chasa.bg

Кампанията на “24 часа” е много добра, ще я подкрепя всячески

“Трябва сами да се издърпаме като Барон фон Мюнхаузен. Няма кой да ни помогне нито на икономиката, нито на финансите, нито на културата, нито на нас самите, ако ние не го направим. И начинът е, като пазаруваме само българско и така подкрепяме българския производител и от селското стопанство, и от цялата промишленост.

Затова и аз заставам зад кампанията ви “Подкрепям българското” и ще помагам както мога”, каза обичаният актьор Любо Нейков пред “24 часа”.

Кампанията, която в “24 часа” започна, е в помощ на всички български производители, чийто бизнес е тежко засегнат от кризата с COVID-19. 

Самият Любо Нейков на практика се превърна в катализатор на инициативата на вестника, след като в интервю за “24 часа” обяви: “След епидемията ще купувам само от български производители”. Целта на кампанията е да бъде в помощ на всички, чийто бизнес е тежко засегнат от кризата с К-19. Както и да допринесе за това подкрепата да бъде солидарна - и в предлагането на стоки (веригите), и в търсенето им (купувачите).

“Навремето у нас произвеждахме всичко. Спомням си, в Червен бряг (родния му град - б.а.) беше единствената фабрика в България - “Щастливо детство”, за кукли. Там се правеха кукли от най-малкия размер до огромни манекени за магазините”, разказа Нейков.

Според него след кризата ще оцелеят предимно стойностните неща, продуктите, които наистина са с добра цена и добро качество. “Бабите, дето разреждат млякото с вода, за да изкарат 3 стотинки повече, и ти се усмихват лъчезарно, докато ти го предлагат, няма да успеят. Хората ще внимават къде си дават парите”, смята актьорът.

Купувайки българско обаче, колелото ще се завърти и ще помогне на икономиката. “Това е начинът, защото, като си купиш български обувки, даваш хляб на обущаря. Той ще нахрани семейството си, като отиде да си купи хляб от българската хлебарница, и ще даде хляб на хлебаря и неговото семейство. Детето на хлебаря ще отиде на курс по пиано и ще даде паричките си на учителя по музика, който пък, понеже е интелигентен човек и е свикнал с културата, ще си купи билет за театър, ще отиде на театър и ще даде своя дан за актьорите. Виж как се завъртат нещата”, казва Любо Нейков.