"168 часа": Как Живков уреди с апартамент Стефан Данаилов след "На всеки километър"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8447491 www.24chasa.bg
Тодор Живков винаги помагал на актьорите.

“Майор Деянов е тук, да му се намери жилище”, заповядва Тато на доверен човек

Първият искал да гледа пиеса с Ламбо, но той се запил на купон в Москва. Когато го открили, се троснал: Като иска да ме гледа, да ми изпрати самолет да се прибера!

Стефан Данаилов става изключително известен с ролята на майор Деянов от
Стефан Данаилов става изключително известен с ролята на майор Деянов от "На всеки километър".

“Властта флиртуваше с мен преди и след 10 ноември 1989 г. Особено в началото на филмовата ми кариера. Припознаваше ме като "свой", въпреки че си бях хулиган.” Така харизматичният Стефан Данаилов описва отношенията си с управляващите.

За разлика от сестра си той доста рядко контактувал с Тодор Живков, но и това било достатъчно, за да се

забърка в няколко комични сутуации с бившия Първи

Една от тях е, когато Тато трябвало да гледа представление в Пловдивския театър с участието на Ламбо. Тогава Мастъра изправя на нокти целия актьорски състав и семейството си, защото заминал за Русия, където приключенията го преследвали непрекъснато и той почти забравил да се прибере за важното участие.

“Всичко започва с това, че вуйчо ми заминал, за да участва във филм в Москва - споделя пред "168 часа" племенницата му Росица Обрешкова. - Нещо обаче се случило с полета и той закъснял за снимките. Решават да го заснемат отделно, но така или иначе е било планувано да стои там няколко дни. Включва се в някакво жестоко руско парти с останалите артисти, което не знам как е приключило, но известно време не са успели да ги намерят къде са се запили. Съответно всички се притеснявали, че представлението пред Живков няма как да се проведе, защото Мастъра е изчезнал и никой не може да се свърже с него. С 300 мъки обаче вуйна ми успява да го намери и му казва веднага да се прибира, защото

Тато ще дойде специално да гледа постановката,

а него го няма. Ламбо обаче отговорил: “Като Тодор Живков иска да ме гледа, да ми прати самолет”. На другата сутрин след купона обаче вуйчо се събудил и осъзнал какво е направил. Прибрал се доста бързо.”

Живков не пратил самолет на Ламбо, но винаги се отзовавал на молбите на артистите и се грижел за битовите им проблеми. Именно по този начин Стефан Данаилов се сдобива с апартамента, в който живееше до последния си миг, но срещата с бившия Първи запомня като най-притеснителната в живота си. Тази история разказва в книгата си “Романът на моя живот”.

В началото на 70-те години Ламбо вече бил известен артист благодарение на ролята си като майор Деянов в “На всеки километър”.

Със съпругата си Мария живеели в малко жилище в кв. “Изток” в София, което започнало да става тясно, когато баща му се пренесъл при тях, а синът на Мери Росен често им гостувал. Увеличаването на семейството наложило преместването в по-голям апартамент.

Популярният актьор споделил със свои приятели, че търси нов дом. Случайно един ден разбира, че режисьорът Въло Радев поискал съдействие по този въпрос от секретарката на Тодор Живков.

“Тя ми била фенка и трябвало да й се обадя - казва Ламбо. - Звъннах й преди Нова година,

за да ми уреди среща с Първия,

а тя обеща, че ще ми помогне.”

Актьорът и съпругата му посрещат празниците извън София. Прибират се на 2 януари и с влизането в апартамента телефонът иззвънял.

“Оказа се, че ме търсят от кабинета на Живков. Ошашавих се - допълва Данаилов. - На другия ден се запътих към важната среща - изтупан, с прическа.

От притеснение обърках входа и тръгнах да влизам в ЦК откъм страната на БНБ. Когато стигнах до кабинета на Първия,

влязох и го видях да седи зад огромно бюро

От стрес вместо да кажа: “Честита Нова година, другарю Живков!”, се изцепих: “Честита Нова година, другарю Тодоре.”

Настъпва неловно мълчание, но след това Живков се засмял и поканил Ламбо да седнат край малка масичка пред бюрото.

Как продължава срещата между двамата и как Ламбо посреща новината за падането от власт на Живков, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата