Искра Ангелова прави предаване от хола си (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8460906 www.24chasa.bg
Искра Ангелова "на снимачната площадка" на предаването "Лексиконът на Искра". СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

"Лексиконът на Искра" стартира утре в YouTube

"Първото българско онлайн предаване в карантина. От хола на Искра". Така накратко може да се презентира претстоящият старт на предаването на Искра Ангелова, което тя стартира в Страстната седмица и разгара на коронавирусната пандемия, макар че самата Искра казва с усмивка, че живее в изолация и "домашен режим" от 2000 дни - откакто се е родила дъщеричката й Алиса. Сега обаче й е любопитно да разбере как известните и интелигентни хора приемат ситуацията и се надява да вдъхне лъч надежда на зрителите си.

"Имам огромна нужда в такъв момент да споделям, да обменям мисли с интересни хора, да разбера какво мислят те за ставащото, как се усещат в кризата, дали се чувстват изоставени, дали – безполезни, дали имат надежда, как се предпазват от това ново и невидимо зло. За жалост аз не ги откривам по нашите медии – там присъстват все повече „готови“ комерсиални формати, а малкото останали „токшоута“ в ефира не канят интересните и вълнуващи хора на България. Аз и моите приятели отдавна спряхме да гледаме българска телевизия точно поради тази причина, защото ни подценява като зрители", разказва тя пред "24 часа".

Още един стимул за нея били и всичките съобщения на нейни приятели и почитатели, които й пишели, че тя и предаването й "Нощни птици" им липсват на екрана.

"Всички ние бихме искали да обменим мисли с хора на духа, на изкуството – с интелектуалците, с мъдрите и просветени, талантливи личности, които обичаме и познаваме. С хората, които имат какво да кажат. Преди ги канех в предаването, което измислях, пишех и водех по БНТ. Но защо сега да не продължа да го правя онлайн, от хола си? Никой не може да ти отнеме любопитството и свободата – ти или я носиш, пазиш и защитаваш всеки ден или не", казва още Ангелова. А по повод предаването, което бе внезапно спряно миналата година от ефира на БНТ, тя обяснява, че не е получила предизвестие, нито пък легитимна причина за падането от ефир.

"Но в известен смисъл аз се чувствам много облекчена. Няма никакъв смисъл да се опитваш да създаваш и да градиш нещо толкова сложно и трудоемко на място, където не те ценят. Аз винаги ще си намеря работа и ще измисля нови проекти, над които да работя и които да ме вдъхновяват и да ме карат да се чувствам полезна. Виж, въпросът за прехраната е малко по-сложен, но вярвам, че ако човек има идеи, трудолюбив е и има талант – за него винаги ще се намери място под слънцето. Като не в България – то по света", казва тя.

Всъщност "Лексиконът на Искра" е само един от многобройните й проекти, които тя събира и отлежават в папка от известно време, когато въобще не е подозирала, че ще й се наложи да ги използва. Дори в телевизията имали израз за нещо, което е много аматьорски и глупаво заснето: „Този все едно е снимал от хола си!“ Е, тя сега ще докаже, че професионалистът е професионалист дори и в хола си. А предаването неслучайно носи и това име.

"В моето детство лексиконът беше безценен бележник с много рисунки и набор от задължителни въпроси, на които отговаряха и приятелките, и неприятелките, и момчетата, че и учителките. Винаги съм обичала този формат на интервю – пазя всичките си лексикони – от първите с глупавите клишета като „Ти си роза, ти си крем…“ до последния си, в който питах „събеседниците“ за екзистенциализма и за кризата на смисъла. (Била съм все пак на 16, тогава особено драматично се усещат тези въпроси!) Мисля, че ако успеем да съхраним невинността си и днес, 30 години по-късно, пак да си отговорим на такива важни въпроси като „Кой е любимият ти автор?“ „Кой филм ти хареса напоследък?“ „Как се справяш със самотата?“ и „Имаш ли си гадже?“… всичко ще е малко по-лесно за понасяне и осмисляне. А и не е като да не сме живели в изолация – в моето детство не можехме да пътуваме на Запад, в магазините нямаше нищо, а банани пускаха само по Нова година, така че ние сме „гърмяни зайци“. Както беше написал Драго Симеонов във Фейсбук: „Като ни знам какви сме, сигурно и по това ще изпитваме носталгия“, обяснява Ангелова.

Предаването й може да бъде гледано в ютюб канала й, като всеки епизод ще бъде с времетраене 30-минути. Първите гости на Искра ще бъдат нейният добър приятел - актьорът и режисьор Ивайло Христов, както и Владо Тодоров – нашия аниматор, който рисува в най-големите продукции в Лос Анжелис. Тях ще видим още утре вечер в 18 ч., а следващите епизоди ще бъдат качвани в канала й през ден.

Предстои зрителите да видят разговорите на Ангелова с психиатъра д-р Любо Канов, който живее 30 години в Ню Йорк, а преди това е бил в затворите на България. Интересна ще бъде срещата с режисьора Ники Илиев, който тича в парка с кучето си и слуша аудио-книги, както и с певицата, актриса и депутат Нона Йотова, която разказва интересни истории от задкулисието в парламента. Лексикона на Искра "ще попълнят" също Орлин Павлов, Маги Джанаварова, Огнян Минчев, Калин Терзийски, Камелия Тодорова, Ани Жамбонас и др.

"Разбира се, използвам моята запазена марка – изненадата", казва с усмивка водещата и допълва, че всички гости отговарят на набор от общо взето сходни въпроси, като идеята е да надникнем зад вратата на дома им и да разберем какво правят в условия на криза, преосмисляне и изпитания. А освен домовете и близките на гостите й, зрителите ще видят и най-личното пространство на Искра. Снимачната площадка наистина ще бъде холът й, а близките й ще бъдат волно или неволно въвлечени в това:

"Венелин, моят съпруг, ми даде кураж да го направя и сега е неволен жив свидетел на всички прекрасни срещи, които се случват под носа му, у нас. Алиса също много участва. А имам и приятели, които ми помагат с монтажа - Емо Димитров и заставката - Иван Тодоров", разказва Ангелова.