Как да се върнем във форма след Великден в изолация

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8499125 www.24chasa.bg

Пийте вода,

когато

Как да се върнем във форма след Великден в изолация

ви е скучно

Как да се върнем във форма след Великден в изолация

Липса на движение, презапасяване с продукти и празници, предразполагащи към преяждане. Това е една от формулите, чийто резултат е напълняване. Не стига, че вече месец ни липсва истинско движение, ами минахме и през трапези, отрупани с висококалорични козунаци и ястия. А един от най-често задаваните въпроси в гугъл е: “Как да се върна във форма след Великден”. Следва да добавим: И под карантина. Ето няколко полезни предложения за вас.

Как да се върнем във форма след Великден в изолация

Най-много 4

хранения на ден

Изградете си строг режим на хранене. Планирайте предварително дневното меню и не се отклонявайте. Яжте горе-долу по едно и също време и си позволявайте не повече от 4 хранения дневно - 3 основни и едно междинно, най-добре в следобедните часове, за да не преяждате на вечеря. Не е зле в основните хранения да се стремите към малки количества и нискокалорични ястия, защото трябва да се има предвид, че сега ви липсва движение. А междинното ядене да е плод, смути или най-много шепичка ядки. Но не повече.

И нещо много важно - всяка бисквитка, бонбонче, парче от шоколада на детето или хапка на минаване покрай хладилника се брои за хранене. Ако си изградите тази хранителна дисциплина, няма да имате големи проблеми с килцата.

Намалете

количествата

Сега разполагате с много време и не се налага да се презапасявате с големи количества храна, когато готвите. Не се налага и да се храните “веднъж завинаги”, затова намалете порциите си наполовина на това, което преди сте приемали. За да ви е по-лесно, просто сервирайте в по-малки чинии, които няма да изглеждат празни. И пийте поне по чаша вода преди хранене. Така стомахът ви ще бъде пълен с вода и ще поемате по-малко храна.

Бройте калории

За още по-стриктно следене на калорийния прием си инсталирайте мобилно приложение. Операционните системи предлагат много и различни варианти, така че изберете това, което ви се струва най-удобно за вас. Ако не, просто проверете в интернет колко калории съдържат продуктите и храните, които най-често консумирате, и си водете дневник всеки ден. Целта е да не надвишавате 2000 калории дневно. Като видите, че едно парче мусака има около 600 калории, едно парче баница - около 400, а едно сварено яйце - около 80, може да сметнете как да “похарчите” най-разумно калориите си.

Движете се

Да, при тези обстоятелства движението е ограничено, но вие неминуемо правите крачки, дори и вкъщи. Инсталирайте си приложение (има и такива, които комбинират броя калории и крачки) и си поставете минимална дневна цел - най-добре около 5000 крачки. Така ще бъдете мотивирани да изпълните зададения минимум и няма да седите по цял ден на едно място. Ако не, си наложете да вървите минимум един час вкъщи - може да го правите, докато почиствате, докато слушате музика или докато играете с децата. Дори може да се движите из стаята, докато водите служебни разговори по телефона.

Упражнения

вкъщи

Интернет и социалните мрежи са пълни с тренировки за вкъщи, които не изискват специално оборудване и предварителна подготовка. Потърсете най-подходящия за вас спорт и времетраенето на тренировката, което ви се струва най-удачно за дневния ви режим. Поставете в планера за всеки ден - спорт. Ако тази идея не ви допада, поне правете по 15 клека, 15 коремни преси и 15-20 сек планк (стоене в поза “дъска” - лягате по корем, изправяте се само на ръцете, краката са на пръсти и се стремите гърбът да бъде изправен, така че тялото да е в права позиция като дъска). Докато вършите домакинска работа, също може да тренирате. По време на миене на чинии може да се изправяте на пръсти и така ще стегнете прасците. Може да стигнете от една до друга стая с патешки клекове и така ще изваете хубави бедра и дупе, а докато търкате загорели тави или миете прозорци, стягате ръцете (не забравяйте да ги сменяте, за да е равномерен ефектът).

Чаша вода или

чай вместо нещо

за хрупане пред

телевизора

Стоенето вкъщи и презапасяването с храна неизбежно водят до изкушението да ядете, без да сте гладни. Особено ако не сте ангажирани с нещо конкретно. Трудно ви е да си представите как ще гледате филми и няма да хрупате от любимия си чипс или още по-трудно ви е да седите спокойно на дивана, докато нещо ваше любимо мръзне самотно в хладилника. Ето какво - скучно ви е и ви тресе лакомията. Върнете се на правилото за четирите хранения на ден и ангажирайте вниманието си с друго, докато дойде време за следващото ви хранене. Ако все пак мислите, че чувствате глад, изпийте една чаша вода или чай и пак си помислете дали чувствате глад наистина.

Гответе

здравословно

Повече време вкъщи, празници и затворени ресторанти. Дори най-мързеливите домакини стигат до кухненската печка и се изкушават да готвят всевъзможните вкуснотии, с които социалните мрежи и медии ни заливат. За да избегнете коварните килца, които дебнат подходящ момент да се залепят по тялото ви, заменете висококалорийните съставки с по-диетични. Бялото брашно има чудесни заместители от овесено, царевично или кокосово брашно. Животинското мляко може да бъде заменено от ядково, а бялата захар - от кафява или мед. Също така заменете пържените ястия с печени. Така ще си спестите много калории, но вкусът няма да пострада особено.

Избягвайте

кулинарни

телевизии и

предавания

Ако сте от хората, на които им се прияжда всичко, което видят, си забранете гледането на формати с вкусно изглеждаща храна. Особено такива, които се приготвят лесно и бързо. Изкушението да видите нещо, което да ви се прииска да хапнете, е голямо. Само мисълта, че ви делят 15-20 мин от поредното вкусно изкушение, е способна да ви подхлъзне в падината на многото калории и наднорменото тегло. Пазете се и бъдете внимателни.