“168 часа”: Сълзи в очите на Милен Цветков, когато го свалят от сутрешния блок

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8548645 www.24chasa.bg

Събира целия си екип миналото лято като за последно сбогом

Гледал на трудните епизоди в живота като на сапунени балони - прескачаме от неприятните в приятните, докато ни е отредено

Ако минеш неговата школа, можеш да отидеш на военна мисия в Ирак, шегуват се колегите му

Мон Дьо мечтаел да работи с него и когато Милен му се обадил, той го отрязал: "Аз пък съм папата"

Повечето хора познават Милен Цветков като чепатия журналист, на когото не му пука за нищо. Най-близките му обаче знаят, че жестоките удари под кръстта, които винаги преживява тежко, са били свалянията му неведнъж от ефир.

“През март 2011 г. Милен точно беше поканен отново да работи в Нова телевизия - споделя пред “168 часа” колегата му и приятел Златина Иванова. - Бяхме ходили до EBF (телевизията, която го беше приютила след поредното му сваляне от национален ефир), за да си вземе документите за прекратяване на договора му там. На връщане към Нова телевизия той стана емоционален и ми разказа

как е бил освободен последния път от същата медия,

в която сега започваше новият сезон на предаването му. Сподели, че никога няма да забрави как са го повикали и са му съобщили, че е уволнен. И най-вече усещането след това - слязъл от петия етаж, където се намира администрацията на “Нова”, и излязъл пред сградата. Казал си, че

от утре няма да води сутрешен блок и че отново е без работа

Всичко изглеждало нереално, отнело му месеци, за да го приеме. За него самия нямаше никакво съмнение, че е заради медийния комфорт на властта, както всъщност и последния път през 2018 г., когато свалиха “Часът на Милен Цветков”. Затова и беше благодарен, че е успял да си намери работа и че в EBF му бяха дали ефир и препитание. Тогава за първи и последен път видях сълзи в очите на Милен Цветков. Въпреки това ми каза, че човек в крайна сметка трябва да приема отделните епизоди в живота си като сапунени балони - абсолютно независимо един от друг. Така според него

човек се справял по-лесно с трудните периоди

Твърдеше, че просто има по-кофти, но после и по-приятни балони и че всъщност ние прескачаме от един в друг, докато ни е отредено.”

Иванова помни, че тогава това й се сторило добър похват, но после бързо си дала сметка, че прилагането му изобщо не е толкова просто.

“Милен обаче беше много борбен и силен характер и явно при него се получаваше - обяснява тя. -

Не мисля, че някога съм го виждала паднал духом

или сразен. В същото време като човек той имаше изключително семпли желания и нужди. Но пък те бяха пълна противоположност на желанията и нуждите на журналиста Милен, които на всички често ни се струваха непостижими или поне много трудно осъществими. Съвместната работа с него беше такова предизвикателство, че по-опитните колеги се шегуваха, че ако си минал неговата школа, можеш и на военна мисия в Ирак да ходиш след това.

С него уроците се учеха по трудния начин,

но пък уроците, които той даваше, не можеха да бъдат научени от друг.”

Въпреки че вече неведнъж е свалян от ефир, също много тежко приема махането на “Часът на Милен Цветков” през 2018 г.

“Това буквално го смаза и той не можеше отново да си намери работа - споделя пред “168 часа” Даниела Анадолийска, момиче от последния екип на предаването му. - Разбира се, не се сломи, но това го натъжи, защото Милен обичаше работата си и помагаше на много хора чрез нея. Той беше човек, който може да те научи на всичко, въпреки че всички сме имали притоворечиви отношения с него, особено когато реши да свали тема в последния момент.

За съжаление, добрите хора си отиват

Надявам се да има справедливост.”

Всеки от екипа му се е карал с Милен Цветков поне по 50 пъти на ден, но винаги се удивявали, когато той успявал да направи нещо в ефир, което на никого не му хрумвало.

Какво разказват писателят Александър Шпатов и журналиста Мариан Станков - Мон Дьо за Цветковчетете ТУК.