Виртуална изложба "Зад кулисите на "Под игото" в НБКМ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8553602 www.24chasa.bg
Националната библиотека празнува на 11 май. СНИМКА: Архив

Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” чества патронния си празник

Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) чества патронния си празник и Деня на българския библиотекар, съобщиха от институцията.

11 май е денят на светите братя Кирил и Методий – патронен празник на най-голямата библиотека в страната и професионален празник на българските библиотекари.

В празничния ден 11 май:

- 10:00 ч. поднасяне на цветя пред паметника на първоучителите;

- 11:00 ч. Национален онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките” чрез платформата ZOOM;

- На сайта на НБКМ виртуално откриване на изложбата „Зад кулисите на „Под игото“.

Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” е домакин и организатор на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”, който обединява представители на обществените библиотеки и сродни институции да споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период.

Виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото“ е посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото“.

В нея са включени оригиналните илюстрации, които придружават първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г., подготвено за печат от Тодор Филипов Чипев.

Онлайн изложбата разкрива малко известни факти около изготвянето на изображенията от известните художници Иван Мърквичка, Антони Пиотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов.

На страницата на библиотеката в рубриката „Вазови строфи” се препрочита творчеството на Вазов до деня на неговото рождение – 9 юли 1850 г. Всяка седмица там се публикува и тематично негово стихотворение и фотография под формата на виртуална книга.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа