Боил Банов поздрави библиотечната общност за празника

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8565742 www.24chasa.bg

Министърът на културата Боил Банов поздрави библиотечните и информационни работници в страната по повод днешния им професионален празник. Ето какво се казва в приветствието на министър Банов:

„За мен е чест да приветствам цялата библиотечна общност в страната по повод 11 май!

Днес е денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Ден, в който да изкажем още веднъж благодарност за приноса на нашите учители и будители, завещали ни писменост и хиляди библиотеки. Да засвидетелстваме признателността си към всички библиотечни специалисти, които продължават да променят облика на библиотеките, за да останат те толкова нужни в сегашното динамично общество, колкото са били и векове назад.

Благодарение на Вашата всеотдайност народът ни и днес има своето лично Възраждане, усеща своята изконна потребност от досег с книгата.

Поздравявам всички съвременни рицари на словото, които са наши съмишленици в мисията по съхраняване и разпространяване на родната книжнина. Продължавайте със същата любов да градите библиотеката като средище, където творчеството, вдъхновението и живата наука са стрелките на нашия обществен компас в едно бъдеще, в което българският дух и идентичност ни помагат да следваме желания от нас път.

Честит празник!“

Припомняме, че предложението 11 май да стане професионален празник на библиотекарите е направено през 2006 г. от Министерство на културата. На този ден Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества своя патронен празник. По този повод в 11 ч. днес от библиотеката започва онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките“. В дискусионната среща ще участват представители на библиотеките от цялата страна, които ще обменят опит за предизвикателствата при работата по време на извънредното положение и дистанционните услуги за потребителите. След провеждането на конференцията докладите ще бъдат включени в сборник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снежнобялата Хайди ще покори Алпите заедно със собственика си Наша котка се бори за "Гинес"! Снежнобялата Хайди Любопиткова ще опита да влезе в Книгите на рекордите "Гинес" като котката, изминала най-много километри по света. "България Днес" пръв писа за красивото четириного, което заедно със собственика си Данаил Нешев обикаля България и света

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици