Националната библиотека отбеляза празника си с онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8567794 www.24chasa.bg

Вече е активна и виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото“, посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото“

С по-различни инициативи Националната библиотека отбеляза деня на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, патронен празник на Библиотеката и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти, традиционно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя.

Днес библиотеката бе домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”. В своето обръщение към участниците доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, отбеляза, че настоящата ситуация е неочаквана и стресираща и е безпрецедентна в историята на библиотеките.

„Самият факт, че на линия са 63-ма участници, е показателен, че интересът към темата е огромен. Трябваше да се пренастроим към различните условия на работа и в тези два месеца с общи усилия е постигнато не малко“, подчерта доц. д-р Александрова.

Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, народният представител и член на Комисията по култура и медии Емилия Милкова.

Заместник-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова сподели пред участниците във форума:

„Днес, когато светът е обхванат от пандемията и хората са в изолация, библиотеките са изправени пред изключително голямо предизвикателство“. Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики.

В дистанционната среща с доклади и изказвания се включиха представители на регионалните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на услуги от разстояние за потребителите в карантинния период. Интересен акцент постави доц. Милена Добрева-Макферсон, чийто доклад разгледа отговора на библиотечния сектор в Катар на социалната изолация по време на пандемията от COVID-19. Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков“, Варна, разказа за онлайн Маратона на четящите хора, а Силвия Найденова от Централната библиотека на БАН подчерта, че създаването на информационно и научно-културно пространство е най-важната задача на библиотеките.

В обобщение доц. д-р Александрова каза, че данните, предоставени от всички библиотеки, са впечатляващи и че това е само първата ни онлайн среща за обмяна на опит в предоставянето на библиотечно-информационни услуги в условията на пандемия.

От днес на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото“, посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото“, с включени оригинални илюстрации, придружаващи първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снежнобялата Хайди ще покори Алпите заедно със собственика си Наша котка се бори за "Гинес"! Снежнобялата Хайди Любопиткова ще опита да влезе в Книгите на рекордите "Гинес" като котката, изминала най-много километри по света. "България Днес" пръв писа за красивото четириного, което заедно със собственика си Данаил Нешев обикаля България и света

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици