Шефът на пловдивския театър Кръстю Кръстев: Започваме с моноспектакли на открито

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8568772 www.24chasa.bg

 Актьорите няма да се прегръщат, ще се играе само балконската сцена от "Ромео и Жулиета"

На 12 март бе последното турне на пловдивския драматичен театър. Оттогава той е затворен. Тъжен изглежда дворът му, по стълбищата е поникнала трева. Лъч надежда донесе заповедта на здравния министър, която разрешава да отворят кина, театри, библиотеки и музеи при определени изисквания. Как се посреща тя, питаме директора на пловдивският драматичен театър Кръстю Кръстев.

- Г-н Кръстев, кога ще възобновите спектаклите си след днешната заповед на здравния министър?

- Трябва да подходим много внимателно, да огледаме отвсякъде нещата. Да се види какво е възможно. А не да пърхаме, защото можем да извадим очи, вместо да изпишем вежди. Заповедта за отваряне на театри, кина, библиотеки е много хубаво нещо. Последната ни премиера беше на 8 март, а на 12-и имахме турне. Оттогава театърът е затворен.

- С коя постановка може да започнете след тази 2-месечна пауза?

- Най-напред трябва да видим къде можем да играем. В Пловдив има няколко места. Едното е Античният театър, но трябва да видим каква е програмата му и как е запълнен графикът му. Летният театър на Бунарджика е другата сцена на открито, а третото място - кино "Орфей". Има още един вариант - площадката в двора на Драматичния театър. В залата не може нито да се репетира, нито да се играе.

- Има ограничение за публиката. Доколко ще са рентабилни представленията ви в чисто финансово измерение?

- Навсякъде ще трябва да се играе пред полупразни пространства. За рентабилност изобщо не може да се говори. Разходите не са само в наемите на отделните театри на открито. Има осветление, озвучаване, не знаем дали няма да се наложи да наемаме фирми. Ако има и хонорари, работата съвсем се усложнява. Труден процес, но има някакъв шанс. Всичко трябва да го преценим. Сега смятаме и оглеждаме дали е реално да се случи. Има представления, които са крайно рискови. Не мога да изложа хората на опасност.

- Каква ще е тази пиеса, в която актьорите са на два метра разстояние един от друг?

- Моноспектакли евентуално с по двама души.

- Но има сцени, където актьорите се прегръщат. Как ще става това?

- В "Ромео и Жулиета" ще се играе само балконската сцена, където има разстояние (смее се - б.а.). Но не може да сложиш само два стола и да играеш. Нужни са декори.

- Шегата настрана, но заповедта на здравния министър не е ли лъч надежда за вас?

- И то много голяма. Да оставиш актьорите да не играят, е убийство. Всички искат час по-скоро да започнат. Всеки ден звънят. Имаме да подготвяме и следващия сезон, който ни интересува в голяма степен. Трябва и към него внимателно да се подходи. Един спектакъл не е лента да я завъртиш. Нали трябва да се подготви, а това е съпроводено с репетиции. Дали ще могат да се проведат, къде, как? Всичко е навързано, сложно и съпроводено с много хора. Това е театърът. Един моноспектакъл го обслужват 22-ма души, без тях не може да върви представлението. Само салонният персонал е 14 души.

- Лятото театърът обикновено е във ваканция. Сега готов ли е да работи?

- Разбира се. Ще се опитаме. Все пак това има и психологическо въздействие върху хората. Ще се опитаме да го правим, но при изчисляване на рисковете. Да има наслада за зажаднялата за изкуство публика, а не да се страхува кой е кихнал. Изкуството трябва да създава комфорт, да накара човека да си отвори сетивата и да му достави душевна наслада. Ако зрителите са напрегнати и се притесняват, за какво да идват? При нас нещата са коренно различни от един концерт, да кажем, където музикантите са разположени на разстояние един от друг и свирят. Театърът е действие. И има емоционална връзка. Ако тя отсъства, нищо не става.

- Не мислите ли, че първоначално и зрителите ще са малко и плахи?

- Естествено. Затова говоря, че трябва да създадем условия за комфорт и безопасност. Да дойдат като на празник, а не да се страхуват. Не искам да е по този начин и няма да го направя.

- В чисто финансов план как се връзват нещата?

- Трудно. Трябва да се осигурят дезинфектанти, които са допълнителен разход. Известно време можем да ги осигурим, но непрекъснато не виждам как.

- Един голям гръцки артист казва: "Какво е лято без театър и песни - пълен мрак!". Така ли го виждате и вие?

- Прав е. Но мисля, че нашето лято няма да е мрачно. Ако имаме малко късмет и ако хората са отговорни и дисциплинирани, това е добра предпоставка да се случат нещата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка

Дойде ли е краят на ерата Златан? Това се пита целият футболен свят, след като от Милано дойде новината, че голямата звезда на местния „Милан” се контузил тежко на тренировка в понеделник. Ибра може би вече е изиграл последния си мач в големия футбол, пише британския таблоид „Сън”. Изданието цитира информация