Тест: Склонни ли сте да вярвате в конспиративни теории?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8612678 www.24chasa.bg

1. В началото на пандемията от коронавирус съмнявахте ли се, че такава болест въобще съществува и че е опасна?

а) Не, слушайки как се разпространява по цял свят, знаех, че колкото по-бързо държавата вземе мерки, толкова по-добре.

б) Мислех, че не е толкова опасен и мерките целят да забавят икономическото ни развитие.

в) Да, до момента не познавам човек, който да се е заразил от него. Не мога да бъда сигурен/а в съществуването му.

2. Смятате ли, че има човешка намеса в създаването на COVID-19?

a) Не, и преди са се появявали опасни болести, а науката едва ли е била толкова напред, че да ги създаде.

б) Да, мисля, че е създаден от хора, но не съм сигурен/а, че разпространението му е нарочно. По-скоро нечий експеримент е излязъл извън контрол.

в) Очевидно е, че е така. Не знам защо хората сами си затварят очите.

3. Ваш приятел ви разказва история как е видял летяща чиния. Ще му повярвате ли?

а) Очевидно не е било летяща чиния. Ще си помисля, че не разказва пълната случка или че преувеличава, за да я направи по-интересна.

б) Зависи от историята му, ако намеря в интернет разкази, сходни с неговия, да.

в) Разбира се, мисля, че извънземните отдавна са около нас. Даже е странно, че има толкова малко срещи между видовете ни.

4. Виждате в социалните мрежи да се разпространява клип, на който един стол се движи от единия до другия край на стаята. Какво ще си помислите?

а) Очевидно е, че някой доста си е играл, за да направи този ефект. Не може да е истински.

б) Спрямо качеството на видеото и коментарите под него ще формирам мнение дали е истинско, или не.

в) Няма да се колебая, ще му повярвам, защото знам, че паранормалният свят съществува.

5. Споделяте ли мнението, че има определени семейства на милиардери в света, които решават какво да се случва по цялото земно кълбо?

а) Не мисля, че е възможно да контролират какво става по цялото земно кълбо, независимо колко пари и власт имат.

б) Напоследък се улавям, че все по-често си го мисля.

в) Знам, че е така. Има семейства сред тях, които даже не са напълно хора.

6. Вярвате ли, че човек е стъпвал на Луната?

а) Да, хората са на път да овладеят Космоса, вече сме обърнали поглед към Марс.

б) Имам своите съмнения, но не мога да кажа “да” или “не” категорично.

в) Не, личи си, че видеото, което се разпространява, е фалшиво.

7. С приятелите ви посещавате къща, която се смята за обитавана от призраци. Влизате и забелязвате как пердето на прозореца леко се помръдва. Какво ще си помислите?

а) Че вероятно прозорецът не е бил затворен и отваряйки и вратата, сме създали течение.

б) Че нещо не е наред. Невинаги течението е виновно.

в) За мен вероятността да е било заради сила, която все още не познаваме добре, е толкова правдоподобна, колкото, че е било просто едно течение от вятъра.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие сте здраво стъпили на земята и много трудно можете да повярвате, че съществуват тайни заговори между богати и властни хора, които контролират света, или че извънземните имат таен план да унищожат човечеството. Причината е, че разчитате изключително много на собствените си умения и знания. Имате ясна посока пред себе си и знаете къде искате да сте след 5 или 10 години. Затова ви е трудно да приемете, че сте една кукла на конци. В стремежа си да вървите напред нямате време да обръщате внимание на конспиративни теории. Освен това знаете, че не всичко, което е в интернет, е истина. Информирате се от достоверни медии.

Най-много отговори “б”

Вие сте склонни да вярвате в конспиративни теории. Причината е, че така много по-лесно ще си обясните защо едно събитие следва друго, вместо да се задълбочите. Освен това винаги може да оправдавате липсата си на мотивация и амбиция с мисълта, че вие не контролирате нищо, че каквото и да направите няма да имате успех, защото нещо или някой няма да ви го позволи. Вместо да мислите дали Голямата стъпка съществува, прекарайте това време в себеусъвършенстване.

Най-много отговори “в”

Вие сте човек, който искрено вярва в конспиративните теории. С тях оправдавате своите действия и крайни мнения. Може би сте прочели толкова много налудничави неща в уеб пространството, че наистина не си задавате въпроса: “Ако това не е вярно?”. Без капка критично мислене приемате информацията за чиста монета. Ако това по-скоро ви вълнува, а не ви плаши и го приемате за някакво нестандартно хоби, добре. Но ако живеете в страх, че конспирациите са 100% истински, поговорете с близки и приятели.

Защо човешкият мозък трудно може да ги отрече

1. Търсите модел там, където може да го няма

С еволюцията си човешкият мозък започва да търси причинно-следствени връзки, за да оцелее, т.е. появяват се мисли като: “Ако снегът започне да се разтопява, значи идва пролетта и е по-вероятно да бъдем нападнати от враждебно племе”. По този начим помага на човек да разбере света, в който живее, и да го предпази от внезапни заплахи. Затова е възможно мозъкът да интерпретира случайно стечение на обстоятелствата като нишка от събития, между които има връзка.

2. Бомбардирането с информация от недостоверни източници

Човек винаги се е страхувал от неизвестното. В днешно време интернет предлага лесен начин да отговорите на това, което ви притеснява. В уеб пространството обаче има много недостоверна информация, която вместо да ви помогне, ще ви навреди. Съществуват материали, посветени на всякакви конспиративни теории, и макар че повечето хора рядко им обръщат сериозно внимание, ги прочитат, защото мозъкът им казва, че трябва да бъдат подготвени, ако се окаже истина.

3. Не умеете да различите кое е случайно и кое - не

Още като деца хората приемат, че всичко около тях се случва с причина. Например ако видят баща си да удря палеца си с чук, ще вярват, че това е планирано действие. В очите им той е възрастен и не може да допуска грешки. Детските представи, разбира се, се изменят с годините. Въпреки това мозъкът може да възприеме едно случайно събитие като планирано, ако е затрупан с информация или ако то му е навредило по някакъв начин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на