Крайцерът "Аврора" стана на 120 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8625083 www.24chasa.bg
Церемонията по спускането на вода на знаменития кораб.

На 24 май 1900 година в Санкт Петербург на вода е спуснат крайцер I клас на Балтийския флот "Аврора". И неговата история не е свързана само с Октомврийската революция през 1917 г.

Името му, по ирония на съдбата, е избрано лично от император Николай II, срещу когото дава знаменития си залп през октомври 1917 г. (7 ноември по нов стил). То е в чест на платноходната фрегата със същото наименование, която е с решителен принос за спечелването на Кримската война от Русия. Заради това на пускането на вода на борда е и единственият оцелял от екипажа на старата "Аврора", който е на 78 години.

Всъщност изстрелите към Зимния дворец са с халостни снаряди. За сметка на това крайцерът е участвал в цели три войни - Руско-японската, Първата световна и Втората световна. По време на стражението край Цушима от първата шест пъти японците целят флага на кораба, но екипажът го вдига наново. "Аврора" получава 16 директни удара и е наполовин потопен. По време на Първата световна война няма сериозни поражение. През Втората световна подсигурява въздушната охрана на остров Котлин в Балтийско море, където е град Кронщад. Тогава получава около 1500 директни удара от германската авиация и по чудо оцелява.

"Аврора" едва не е потопен и от свои по време на Руско-японската война. През 1904 година екскадрила, в чиито състав е и крайцерът тръгва от Кронщат към Порт Артур, за да помогне на обсадената крепост.

В гъста мъгла край бреговете на Великобритания става объркване и се открива огън по рибарски лодки и "Аврора". Един от снарядите откъсва ръката на корабния свещеник йеромонах Анастасий, който е свален за лечение в Мароко. До революцията на "Аврора" са служили 10 свещеника.

През 1968 година корабът получава орден "Октомврийска революция", на който е изобразен самият той.

След основен ремонт през 1987 година той е закотвен за вечни времена в Санкт Петербург, тогава Ленинград. През 2010 година е снет от отчет от Военноморския флот на Русия и предаден във владение Централния военноморски музей. На борда има експозиции за трите войни в които е участвал. През 2018 година е възстановен и корабният параклис, унищожен след революцията през 1917 година. Сега в него има редовни богослужения и сватби.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на