Opera Vision ще излъчи онлайн операта "Борис Годунов" на Софийската опера (Снимки и видео

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8634502 www.24chasa.bg
На 29 май, от 20 ч. българско време интернет платформата Operavision.eu ще излъчи операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски СНИМКИ: Софийска опера и балет

На 29 май, от 20 ч. българско време интернет платформата Operavision.eu ще излъчи операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски, постановка на режисьора Пламен Карталов от 2014 г., заснета на площада пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет. 

Инициативата стартира през 2018 г. като част от програмата „Творческа Европа“ на ЕС и се реализира от Европейската асоциация на оперните компании и фестивали под мотото „Опера за свързания свят“.

Opera Vision за момента обединява 29 партньори от 17 държави, сред които националните оперни театри на Полша, Латвия, Ирландия, Унгария, Хърватия, Холандия и др. До момента България не е участвала със постановка на свой театър.

Спектаклите, които се излъчват са с висококачествен звук, със субтитри на основните европейски езици и възможност за автоматичен превод на 114 езика, в т.ч. и на български. В записите са включени интервюта, видеотурове, Backstage детайли и снимки и др.

Сайтът OperaVision разполага с богат архив от материали, представящи композиторите, произведенията, видеа, отразяващи историята на създаването на отделните продукции.

Софийската опера и балет стъпва за първи път на тази престижна онлайн оперна платформа със своята постановка „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски (запис от 2014 г.) на режисьора Пламен Карталов. Тя е посветена на 100 години от рождението на знаменития ни бас Борис Христов, 85 години от рождението на Николай Гяуров (и двамата с блестящи превъплъщения именно в коронната роля за басите – тази на Борис Годунов).

Почитателите на оперното изкуство ще видят и чуят българския бас Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов. Диригент е маестро Константин Чудовски.

Постановката ще е достъпна за гледане и в Youtube канала на платформата до 28.08 2020 г.

„С постановката на „Борис Годунов“ Софийската опера и балет построи нов олтар на операта, олтар пред храма „Св.Александър Невски“.

Тази мисли на режисьора Пламен Карталов родиха едно ново пространство, нов храм на операта, който продължи по-късно с поредица от спектакли да изпълва площада с българска и чуждестранна публика.

Режисьорската инвенция на Пламен Карталов обиграва това историческо пространство като разгръща мащабите на сюжета не само на площада, но и в самия катедрален храм. Вмъкнат е и епизод, който не съществува в оригиналното либрето.

Борис Годунов е коронован пред народа, а в сюжетната линия е вграден и автентичния звън на камбаните на храма.

Шествието пред храма на финала измества оригиналния със смъртта на починалия от мъка владетел.

На сцената с размери 50 на 36 метра оживяват декорите на живи брези, православни икони, огромни релси, обагрени в червено, разпънатата карта на Русия по времето на цар Борис Годунов, а камбанният звън оглася площада.

Премиерата е посветена на неговата стогодишнина, както и на 85 годишнината от рождението на Николай Гяуров и в памет на Никола Гюзелев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи