Внушителна церемония за 567 години от завладяването на Истанбул (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8640928 www.24chasa.bg
Въпреки ограничителните мерки заради COVID-19, които са в сила в Турция, с впечатляващи прояви бе отбелязана вчера 567-ата годишнина от завоюването на Константинопол от османските войски СНИМКИ: Ройтерс

Въпреки ограничителните мерки заради COVID-19, които са в сила в Турция, с впечатляващи прояви бе отбелязана вчера 567-ата годишнина от завоюването на Константинопол от османските войски, предвождани от султан Мехмед Втори Завоевателя, които продължиха през целия ден.

По инициатива на фондацията "Стрелци с лъкове" се организира състезание за Купата на Завоевателя. Лодки и моторници участваха в кортеж във водите на Босфора.

Кулминацията бе снощи в историческия храм-музей "Света София", където се състоя "Празник на завладяването", организиран от турското министерство на културата и туризма и Дирекцията по комуникации.

Турският президент Р.Т. Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, министри и други официални лица участваха в събитието.

Програмата започна с прожекция на възстановка на исторически моменти от превземането на Константинопол.

За лайтмотив бе използвана знаменитата фраза на султана завоевател "Или аз ще превзема Истанбул, или Истанбул ще ме вземe".

Султан Мехмед Втори Завоевателят /в турската историография се нарича Фатих Султан Мехмед Хан/, който е седмият владетел на османската империя, след като превзема Константинопол след продължилата с прекъсвания 50-дневна обсада, извършва първата си петъчна /свещена/ молитва в Истанбул именно във византийската църква Света София, с което официално я обявява за джамия, символ на завладяването на Византия.

Но в същото време османският владетел заповядва мозайките, иконите и другите християнски изображения, някои от които са уникални за времето си, да не бъдат унищожени /изчегъртани/, а да бъдат замазани, за да не се виждат, тъй като в джамиите не се допускат изображения, а само цитати от свещената книга. Благодарение на това днес уникалните християнски символи в Света София се виждат в пълния им блясък след извършената реставрация.

Снощи под купола на Света София, в залата, която е била предназначена за молитви на Мехмед Втори Завоевателя и следващите султани бе прочетена молитвата Ал-Фатиха - така се нарича първата сура, с която започва свещената книга на мюсюлманите Кур-ан и Керим.

Ердоган, който досега не участваше в публични изяви на живо заради коронавируса, снощи лично участва в молитвата.

В словото, което произнесе след нея, той акцентира на значението на историческия акт по завоюването на Истанбул.

"Завладяването на Истанбул е акт, който слага края на един век и отваря един нов век в историята,който дължим на султана Завоевател Мехмед Хан, чиито достойни наследници сме ние. Ние искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването. Както дървото без корени не може да оцелее, така и поколение, което не знае историята си, културата си, не може да оцелее и да върви напред ,каза той.

След речта на Ердоган символично бе съборена една стена, символизираща падането на Константинопол под властта на Османската империя.

В чест на събитието бяха изстреляни разноцветни фойерверки, които осветиха небето над историческия полуостров /така се нарича старинната част на Истанбул/ и тъмните води на Босфора.

Редица чуждестранни медии, между които и гръцки, предаваха на живо събитието от Света София. Просъществувала 9 века като християнска катедрала и 6 века като джамия, символът на Истанбул Света София се посещава от милиони хора от цял свят и е обявена за паметник на Юнеско. През 1935 г. с декрет на Ататюрк Света София е обявена за музей.

А в рамките на честванията на годишнината от превземането на Истанбул, които бяха организирани от голямата община на Истанбул, кметът Екрем Имамоглу обяви, че по инициатива и със средства на общината ще бъде построен паметник на султан Мехмед Втори Завоевателят в Истанбул.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване