Филм-портрет за Кристо с премиера по NOVA

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8651999 www.24chasa.bg

Спомен за световно известния авангардист Кристо ще излъчи NOVA тази събота, 6 юни, от 12:30 ч. Телевизията е единствената, която притежава ексклузивните права на филма „Да ходиш по вода“.

Зрителите ще имат възможността да си припомнят артистичните търсения, безпрецедентната отдаденост и уникално усещане за естетика на твореца. Лентата проследява процеса по реализирането на една от най-мащабните и амбициозни арт инсталации, създавани някога, проникновено разкривайки и вътрешния свят на личността Христо Явашев.

Филм-портрет за Кристо с премиера по NOVA

„Плаващите кейове“ са сред последните приключения на Кристо, които се зараждат като съвместна идея с партньорката му Жан-Клод още през 1970 г. Изумителният шедьовър става реалност през 2016 г. – седем години след смъртта на Жан-Клод, в италианското езеро Изео. Арт инсталацията дава възможност на посетителите да ходят безопасно 3 км по вода в продължение на 16 дни чрез свързани полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят.

Филм-портрет за Кристо с премиера по NOVA

„Филмът най-общо казано е всичко това, което никой не е виждал за този проект. Случването му даде невероятна възможност да се направи много добър портрет на един човек в действие. Изключително фокусиран, той тича след сложни и невъзможни мечти”, споделя Андрей Паунов, режисьор на филма.

Изваден от баналните предубеждения за сюжет, „Да ходиш по вода“ разказва историята и работата на Кристо, и екипа му. В лентата зрителите ще видят и неговия племенник Владимир Явашев, който през последните години е дясната ръка на артиста и участва в създаването на всички негови проекти. В продължение на шест месеца 10 екипа проследяват целия процес по изграждането на „Плаващите кейове“, от които са заснети над 750 часа суров материал, представящ впечатляващата работа на легендата Кристо.

„Този филм е осъществен в колаборация с Кристо, монтиран е в сградата му. Когато започнахме да го правим, основната идея беше как можем да покажем есенцията на изкуството му и начинa, по който то се случва. За Кристо изкуството е процес, а не резултат. Завършеният проект е черешката на тортата, но истинското вълнение идва от представянето на възможностите, преодоляването на бюрокрацията и опитомяването на силите на природата”, обяснява Паунов.

Дебютирал на международния фестивал в Локарно, миналата година филмът „Да ходиш по вода“ откри 23-ото издание на София филм фест, а също намери място в официалните селекции на филмовите фестивали в Торонто и Ню Йорк. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Опасни боклуци, заровени в силажна яма, започна да копае багер под надзора на прокуратурата. В дупката в бившето ТКЗС на Червен бряг се смята, че има 60 тона отпадъци от електроника и акумулатори. Боклуците бяха открити през май и се смята, че са заровени там преди 2-3 или повече години. Вероятно са внесени от чужбина