Радина Кърджилова във филм за гибелта на Помпей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8654289 www.24chasa.bg
Албена Ставрева в кадър от документалния филм “Възкресението на Помпей” СНИМКА: VIASAT HISTORY

Милен Миланов и Албена Ставрева са семейство в документалната лента за трагедията на римския град

През 2018 г. в Помпей започват археологически разкопки и безпрецедентна мисия за възкресяване и спасяване на артефактите. Експерти, специалисти и работници търсят нови улики и следи за страховитото бедствие, заличило от земята римския град.

Помпей е разположен в италианския регион Кампания в подножието на вулкана Везувий. В Античността той е типичен малък град. Част от римската държава през I век преди Христа.

Везувий изригва по обяд на 24 август 79 г. и наред с Помпей пепелта му унищожава близкия град Херкулан, крайбрежните селища и територия от над 80 кв. км.

По време на разкопките международен екип с участието на историка д-р Бетани Хюз, археолога Ракша Дейв и британския журналист Джон Сърджънт снима трисериен документален филм - “Възкресението на Помпей”. В него има и възстановки, в които участват няколко български актьори, избрани след кастинг.

Милен Миланов от Театъра на армията е високопоставеният патриций Гай, Албена Ставрева е негова съпруга, а Радина Кърджилова - тяхна дъщеря. Участват и актьори от други страни. Семейството на патриция Гай кани на гости свое приятелско семейство и докато се веселят, земята започва да трепери. После настъпва адът. Всички в действителност явно са затрупани. По намерените скелети всъщност е изградена възстановката.

Снимките са правени в UFO - студио край Долна Малина. Най-тежката сцена е, когато върху бягащите “помпейци”, сред които има и деца, трябвало да падат стиропорени тухли и камъни, издухани от къщите. След десетина дубъла режисьорът Пиер Стин най-после харесал кадъра.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко