Радина Кърджилова във филм за гибелта на Помпей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8654289 www.24chasa.bg
Албена Ставрева в кадър от документалния филм “Възкресението на Помпей” СНИМКА: VIASAT HISTORY

Милен Миланов и Албена Ставрева са семейство в документалната лента за трагедията на римския град

През 2018 г. в Помпей започват археологически разкопки и безпрецедентна мисия за възкресяване и спасяване на артефактите. Експерти, специалисти и работници търсят нови улики и следи за страховитото бедствие, заличило от земята римския град.

Помпей е разположен в италианския регион Кампания в подножието на вулкана Везувий. В Античността той е типичен малък град. Част от римската държава през I век преди Христа.

Везувий изригва по обяд на 24 август 79 г. и наред с Помпей пепелта му унищожава близкия град Херкулан, крайбрежните селища и територия от над 80 кв. км.

По време на разкопките международен екип с участието на историка д-р Бетани Хюз, археолога Ракша Дейв и британския журналист Джон Сърджънт снима трисериен документален филм - “Възкресението на Помпей”. В него има и възстановки, в които участват няколко български актьори, избрани след кастинг.

Милен Миланов от Театъра на армията е високопоставеният патриций Гай, Албена Ставрева е негова съпруга, а Радина Кърджилова - тяхна дъщеря. Участват и актьори от други страни. Семейството на патриция Гай кани на гости свое приятелско семейство и докато се веселят, земята започва да трепери. После настъпва адът. Всички в действителност явно са затрупани. По намерените скелети всъщност е изградена възстановката.

Снимките са правени в UFO - студио край Долна Малина. Най-тежката сцена е, когато върху бягащите “помпейци”, сред които има и деца, трябвало да падат стиропорени тухли и камъни, издухани от къщите. След десетина дубъла режисьорът Пиер Стин най-после харесал кадъра.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради