"Малдорор" може да се види онлайн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8666233 www.24chasa.bg
Леонид Йовчев е блестящ в моноспектакъла "Малдорор".

Участва Леонид Йовчев

Малдорор“ е спектакъл по култовата творба на Лотреамон „Песните на Малдорор“ (1869).


След огромния успех на премиерата на спектакъла през 2015 г., който се игра в продължение на няколко години на сцената на Френски институт в България, "Малдорор" се завръща в онлайн формат.

От 4 юни нататък зрителите ще могат да гледат спектакъла чрез уеб-страницата на Fanstream.

Сценична версия на текста и режисура: Ани Васева

Теория: Боян Манчев

Графичен дизайн: Георги Шаров

Боряна Пандова

С участието на: Леонид Йовчев

Роденият в Уругвай френски поет Изидор Дюкас, известен с псевдонима си граф дьо Лотреамон, умира в Париж през 1870 г. на двадесет и четири годишна възраст при неясни обстоятелства. „Песните на Малдорор“ е спряна от печат малко преди това поради „скандалния“ си характер. Сюрреалистите „откриват“ произведението почти век по-късно и оттогава датира легендарният му статус.

„Малдорор“ е спектакъл и за самия Лотреамон, който до голяма степен се идентифицира с героя си. Представлението е разделено на „песни“ – фантастични фрагменти, в които постепенно се разгръща фигурата на Лотреамон-Малдорор – чудовище, което не само преминава всички рамки на човешкото, но и границите на въобразимото. „Песните на Малдорор“ е избухване на поетичното и невъзможното, в чийто взрив посредствеността и пошлостта са заличени. „Малдорор“ следва плътно стъпките на оригинала.

„Малдорор“ е спектакъл, съсредоточен на първо място върху текста, в който задълбочената работа с движението и вокалната партитура въплъщава тревожните фантазии на Лотреамон. Литературата е трансформирана в театър не като сценична адаптация, интензивността на текста не е укротена и опростена, а напротив – мобилизирана е чрез физически техники и работа с образа. Поетически театър отвъд машинарията на конфликта, катастрофата и катарзиса. Кошмарният свят на Малдорор като преобърнат свят на насладата. Чудовищата са осъществени желания.

„Експресивен като звучене, радикален и агресивен, моноспектакълът „Малдорор“ предизвиква не само любопитство, но и възхищение към актьорската свръхспособност за интерпретация“, пишат критици.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване