От 20 юни БГ туристи ще могат да пътуват до Кипър без предварителен тест за COVID-19

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8671086 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Кипър продължава с постепенното вдигане на ограниченията заради коронавируса и от следващия вторник отваря летищата си, за да приеме туристи след почти три месеца прекъсване, съобщава "Катимерини", като се позовава на АНА-МПА и Франс прес.

Страната ще приложи и амбициозен план за покриване на здравните разноски на посетителите, които евентуално заболеят, предаде БТА. 

Очаква се обаче тази година да пристигнат със 70 процента по-малко туристи заради хаоса, причинен от пандемията. "Никой тук не очаква да изкара пари тази година. Поставяме основите за началото на възстановяването си през 2021 г.", е заявил пред Франс прес заместник-министърът на туризма Савас Пердиос.

Туризмът обикновено осигурява 15 процента от брутния вътрешен продукт на Кипър, но е сериозно засегнат от международните рестрикции за ограничаване на разпространението на коронавируса.

През 2019 г. Кипър отбеляза рекорд на пристигналите туристи - 3,97 милиона, като над 50 процента от тях бяха британци и руснаци. Макар че летищата на Ларнака и Пафос ще бъдат отворени във вторник за туристи, нито Великобритания, нито Русия са сред 19-те страни, гражданите на които ще бъде позволено да посетят Кипър.

Списъкът на разрешените страни е изготвен на основата на епидемиологичните данни. Страните в него са разделени на две категории.

В първата категория, според Евронюз, влизат Гърция, Малта, България, Норвегия, Австрия, Финландия, Словения, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва. Във втората категория са Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия.

Първоначално пътниците и от двете категории ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пътуването си, но от 20 юни само идващите от шестте страни от втората категория ще трябва да го правят.

Според правителството списъците ще се преразглеждат веднъж седмично и е вероятно към тях да бъдат прибавени и други страни.

Освен това Кипър ще покрива разходите за настаняване, хранене и грижи за онези туристи, които евентуално заболеят от Ковид-19 по време на престоя си, както и настаняването и храната на семействата им и близките им контакти.

Пердиос изрази надежда британските туристи да могат да посещават Кипър "в някакъв момент в средата на юли", а руските туристи - "малко по-късно, може би с две седмици".