"168 часа": Как Луканов и Младенов организираха ареста на Живков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8675600 www.24chasa.bg
Живков знаел кой стои зад ареста му.

Луканов и Младенов на шотландска ракия натискали главния прокурор Евтим Стоименов да заключи Живков

“Станах жертва на комунистическото си възпитание. Не исках да участвам в тази разправа”, казва магистратът

Полютбюро го назначава за главен магистрат без право на отказ, на шестия месец подава оставка

Ти го направи, пък после ще ти дадем доказателства, казва Петър Младенов на Евтим Стоименов

В килията бившият Първи се притеснявал, че ще го отровят и ще му приложат “мек вариант на Чаушеску”

Арестуването ми. Чух, че един главен прокурор е бил привикан на шотландска ледена ракия. Нееднократно. Че президент-председателят Петър Младенов е удрял и блъскал по масата: “Искам да видя документ за задържане под стража.” От информациите, които получих, разбрах, че моето дискредитиране, изолиране и арестуване през януари е съгласувано с Михаил Горбачов. Неслучайно през първите дни на декември 1989 г. Младенов отиде на инструктаж в Москва.”

Това споделя в мемоарите си Тодор Живков, след като разбира точно как е бил арестуван и по чия поръчка.

Интересното е, че за тази цел на 14 декември 1989 г.

Политбюро назначава Евтим Стоименов

за главен прокурор, който да издаде заповед за задържането на Тато.

Първият обвинител след промените е на поста по-малко от година, защото осъзнава, че е поставен, за да свърши мръсната работа на Политбюро. С постъпката си изчезва от светлините на прожекторите и досега почти нищо не се знаеше за него.

Преди няколко дни от държавното обвинение съобщиха, че Евтим Стоименов е починал на 23 май след кратко боледуване.

Според архивните документи в периода на свалянето на Живков той е бил първи зам.-министър на правосъдието. През 2003 г. пред "24 часа" Евтим Стоименов споделя как е разбрал, че ще става главен прокурор.

“На 13 декември 1989 г. вкъщи се обади секретарката на зам.-председателя на парламента Атанас Димитров и каза в 9,30 ч. да бъда при него - спомня си Стоименов. - Явих се в определения час и бях препратен при председателя на Народното събрание Станко Тодоров. Разбрах, че същия ден трябва да се избере нов главен прокурор.”

На Станко Тодоров му било възложено да предаде решението на Политбюро, според което Евтим Стоименов е предложен за обвинител №1.

“Казах, че съм в напреднала възраст и никой не е говорил с мен и този подход за решаване на кадрови въпроси вече трябва да е отминал - реагирал Стоименов. - Тодоров ми сподели, че

не му е възложено да обсъжда с мен решението на Политбюро,

а само да ми го съобщи.”

Зам.-министърът на правосъдието започва настойчиво да търси Луканов, който да отмени решението на Политбюро. Оказва се, че това не е по силите на Андрей Луканов и когато Стоименов му казва, че ще откаже на парламента, той го увещава да изпълни партийния си дълг. Съгласил се да приеме за кратък срок.

Целият материал четете в"168 часа" - ТУК

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата