Абитуриент от Пловдив създаде робот, който е колкото котка и ходи на четири крака

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8686191 www.24chasa.bg

Йордан Цветков кръсти изобретението си Мородер - на любимия си италиански композитор на електронна музика

Четирикрак робот, който ходи с помощта на невронна мрежа, конструира дванадесетокласник от Математическата гимназия в Пловдив. Разработката на Йордан Цветков бе отличена в конкурс на Министерството на образованието, проведен в края на април т.г.

В него са участвали гимназисти и студенти първокурсници от цялата страна. Абитуриентът е впечатлил журито с това, че е проектирал сам софтуера и хардуера на робота си. Той

ще представи

страната ни на

авторитетно

международно

състезание на ЕС

за млади таланти в науката. Било насрочено за септември, но заради пандемията е отложено и все още не е определена новата дата.“Създадох робота, след като изследвах нов тип невронни мрежи. Чрез тях се постига задвижване с много по-малко на брой елементи от обичайно използваните. В същото време се преодоляват неравни повърхности, правят се завои и се постига баланс”, разказва Йордан.  

Кръстил робота Мородер – на името на любимия си италиански композитор на електронна музика Джорджо Мородер. Идеята му хрумнала от видео в ютюб, което показвало как се обучава робот да ходи.

“Гледах как прави една крачка и пада, после втора - и пак пада. Това се получава, тъй като невронната мрежа не знае, че след първата стъпка трябва да има други”, разказва младежът.

Именно периодичността е заложена в неговата невронна мрежа. Йордан образно я обяснява като много дълго уравнение, което се изобразява чрез свързани кръгчета (неврони). Heвpoннитe мpeжи са кoмпютъpни aлгopитми, които пpиeмaт инфopмaция и могат дa ce cпpaвят c peдицa пpoблeми. Те наподобяват човешкия мозък.

“Мородер ходи с много

по-малко контролери,

а има

стабилността на

голям робот”,

описва Йордан.

Разработката му е отнела близо година. Дълго време се е запознавал какво е постигнато до този момент в сферата на роботиката. Анализирал резултатите и обмислял как да ги подобри. За да достигне до окончателния хардуер, минал през различни версии.

“Имаше безброй проби и грешки. Процесът бе дълъг и труден -

като при дете,

което се учи

да ходи”,

смее се математикът.

Самият Мородер е изработен от 3D принтирани части от пластмаса. По думите на изобретателя му на височина е колкото котка и като нея има четири крака. Роботът е снабден с 12 мотора. Захранва се с литиево-полимерна батерия, която се използва и при радиоуправляемите самолети. При Мородер е поставена между краката. Включва се чрез ръчка.  

Йордан е разработил три походки на своя робот. Според него по-лесно е да накараш четирикрак апарат да ходи, отколкото двукрак. Преимуществото на неговия е, че крайниците могат да се използват не само за придвижване, но и за местене на обекти. За роботите на колела това е непостижимо, както и преодоляването на неравни повърхности.

“Успях да осъществя проекта си, тъй като имах възможността да използвам базата в училището, както и принтера на Народната библиотека “Иван Вазов” в Пловдив”, подчертава дванадесетокласникът. Математическата гимназия му помогнала и с финансиране.

Директорката Веселина Карапеева е горда с възпитаника си. Описва Йордан като скромен, интелигентен и изключително отговорен. Участвал активно в курса по роботика, дори успял да запали и по-малките ученици от 5-и и 6-и клас, предавайки им знанията си.

Според Янислав Картелов, който води кръжока, четирикракият робот на Цветков се отличава с голяма сложност, надхвърля обичайните ученически творения и

съперничи на

научните

разработки

“Вече мисля върху нова версия – идеята ми е всички мотори да са в тялото на апарата, което ще го направи по-подвижен”, посочва абитуриентът.

По роботиката се запалил от видеоигрите. Първия си апарат направил в 10-и клас - конструирал го от изолирбанд и секундно лепило, който ходел напред.

“Виждам реализацията си в сферата на изкуствения интелект”, казва Йордан. Благодарен е на родителите си, които по думите му не се опитвали да го насочват към по-конвенционални професии.

“Семейството ми има изключителен дял от моето развитие. Винаги са ме учили, че са важни не думите, а действията”, посочва Йордан. Смята, че до голяма степен е наследил таланта от майка си Дарина. Тя притежава шивашки цех.

“В изработката на кройки има инженерна мисъл също като в роботиката”, казва младежът. По думите му голям принос за израстването му като млад учен имала и леля му Гергана, която е графичен дизайнер.

Йордан е категоричен, че е избрал най-правилния път за себе си. Не се чувства ощетен, че е прекарал толкова часове над разработки. Твърди, че винаги е успявал да се организира и да прекарва свободно време с приятели. Не се е лишавал и от любимото каране на колело и тренировките във фитнеса.

“Следващата

ми цел е

университетът

в Единбург

Искам да уча там механично и електронно инженерство. Ще кандидатствам в още 4 вуза на Острова”, обяснява Цветков. Смята обаче, че именно Единбург ще е трамплинът му към световната наука. Затова очаква с нетърпение резултатите от матурите.

Дванадесетокласникът се е явил на три държавни зрелостни изпита – български, математика и физика, и се надява да се е справил отлично.

Наш отличник отново е №1

Абитуриентът от Математическата гимназия в Пловдив Димитър Чакъров печели конкурса на Министерството на образованието т.г. за млади учени с нов поглед към теорията на числата. По мнение на специалистите проектът му е с много висока сложност.

Преподавателите му от гимназията му предвещават голяма известност.

Димитър бе сред петимата ученици от цял свят, отличени от Масачузетския технологичен институт в САЩ.  

В американския институт 18-годишният пловдивчанин попада, след като у нас получава сертификат за разработката си в областта на криптографията. Проектът му е впечатлил журито, което го е класирало в топ 5 на най-добрите проекти на млади таланти на планетата.

За разработката си Чакъров бе награден и в инициативата на “24 часа” “Отличниците на България”.

Мечтата му е в бъдеще да реши някоя от седемте нерешени задачи на хилядолетието. Сред тях е Римановата хипотеза. Тя е присъствала и в разработката на ученика в Масачузетския технологичен институт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради