Гърция пуска само българи, другите ГКПП-та затворени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8708466 www.24chasa.bg
Гръцкият премиер откри сезона на о. Санторини в събота. СНИМКА: РОЙТЕРС

Хотелиери бесни - не им казали

Гърция позволява само на българите да влизат в страната. Правителството преразгледа плановете си за отваряне на границите заради нов скок на инфекции с COVID-19 в няколко съседни страни, пише в. “Катимерини”.

От 14-те гранични пункта от Епир до Марица само тези с България бяха отворени за автомобили и каравани в понеделник. В същия ден Северна Македония обяви 103 нови случая на зараза, Албания - 69, Сърбия - 57, а Турция - над 1500.

Гърция пуска само българи, другите ГКПП-та затворени (Обзор)

Стотици коли със сръбски туристи бяха върнати на ГКПП Промахон срещу Кулата и на пунктове по границата със Северна Македония. Мярката, взета в последния момент, възмути хотелиери. Те твърдят, че не били информирани предварително и потвърдили резервациите на клиентите. Гръцкият министър на туризма се оправда, че страната прилага европейското решение за допускане само на граждани от ЕС. Едва от 1 юли ще се позволи влизане на граждани от трети страни.

Заради стачка на лекари в държавните болници в Гърция се приемат само спешни случаи. Медиците настояват да се увеличи бюджетът на болниците, да се назначат лекари, а всички временно наети специалисти за овладяване на епидемията да останат на постоянни договори.

Властите в Истанбул пък върнаха редица ограничения заради увеличението на случаите. До края на юни се отменят масови прояви и събирания по различни поводи. В още пет турски окръга бе забранено излизането без маски. Така в общо 42 окръга носенето им е задължително.

С 8 дни беше удължено извънредното положение в Македония. Албания и Косово отчетоха рекорден брой нови случаи, което породи опасения от връщане на карантинните мерки. В Тирана съобщиха за 69 нови заразени - най-големия дневен брой досега. В съседно Косово регистрираха 129 нови случая.

В Кипър положителна проба за COVID-19 даде българин, пристигнал на острова с полет от София в неделя. Веднага е задействан протоколът за проследяване на неговите контакти.

Австрия отмени всички ограничения за пътуване спрямо повечето държави от ЕС. Българите ще могат да влизат в страната без 14-дневна карантина и без резултати от тест за COVID-19.

Германия пък отвори врати за сезонните работници от ЕС. Заради пандемията обаче се въвежда лимит от 80 хил. чуждестранни сезонни работници.

Общият брой на заразените в света надхвърли 8 млн., като над половината от тях са в Европа и САЩ.