По река Велека все едно си в тропиците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8720843 www.24chasa.bg
За десетина лева на час може да видите невероятни неща СНИМКА: Иван Михалев

Можете да наемете лодка от пристана на “Велека Тур”, намиращ се точно под железния мост преди Синеморец.

Лятото не е само море. Лятото е време за приключения. За нови открития и адреналин.

Ако почивате по Южното Черноморие и ви е омръзнало от излежаване по плажовете, ето една идея за разнообразяване на ваканцията - разходка с лодка по устието на река Велека.

Жълтата водна лилия е едно от най-примамливите за снимка цветя.
Жълтата водна лилия е едно от най-примамливите за снимка цветя. СНИМКА: Иван Михалев

Но не с туристическо корабче, а с

малко двуместно

кану или каяк

Тръпката е много по-голяма, а и свободата да изследваш богатата на изключителна флора и фауна река е далеч по-голяма.

Схемата е проста: спирате след железния мост на входа на Синеморец, където има малък пристан. Свободни канута и каяци – бол. Срещу 15 лв. на час един от тях може да е ваш.

Оттук нататък – вие решавате накъде да гребете. Можете свободно да завивате ту към единия, ту към другия бряг, за да инспектирате отрупаните с растителност брегове на Велека.

На всеки десетина метра ще срещате цъфнали жълти водни лилии (бърдуче), които са толкова красиви и примамливи за снимки, че рискувате да изминете около километър-два по реката на зигзаг.

След като се наситите на лилиите, идва редът на каспийските блатни костенурки, които също са често срещани по бреговете на реката в топлите месеци (юни-август).

През цялото време ще срещате по брега и други постоянни обитатели – рибари, които дебнат улова си, крави и коне, пуснати на паша. Ако влезете твърде навътре по реката, бъдете подготвени и за компанията на рояк комари и малки мушици, типични за горските участъци на Странджа.

Затова, след като се запознаете отблизо с растителните видове и каспийските костенурки, по-добре обърнете лодката на изток - към Черно море.

Делтата на Велека е така разположена, че без проблем може да акостирате с каяка си

направо на

морския плаж

Ето обаче и един съвет - договорете цената още в самото начало. Когато не са сигурни дали ще наемете кануто, лодкарите са далеч по-склонни да преговарят за сваляне на цената.

Ако сте достатъчно настойчиви в преговорите, може да ви дадат каяка и срещу 10 лв. на час.

Устието на река Велека е защитена местност от 20 години. Забранени са всякакви дейности, които могат да замърсят природата или да увредят живота в нея, като струпване на отпадъци, строителство, добив на инертни материали, къмпингуване, палене на огън и др. Плаването с лодки и корабчета е разрешено само в периода от 15 юни до 15 септември.

Жълтата водна лилия, известна още като жълта водна роза или бърдуче (Nuphar lutea), е застрашен растителен вид. Цветът се издига на около 20 см от водното ниво. Цъфти в периода юни-август.

По бреговете на Велека растат също бамбук, елша, ясен, бряст и увивни растения, както и гъсти лонгозни гори, което придава на реката екзотичен, тропически вид.

Велека е

най-дългата

река в Югоизточна

България

Дължината ѝ е 147 км. Извира от Турция, в близост до границата, но по-голямата ѝ част се пада на българска територия – 123 км.

Единствено 8-километровият участък от устието до местността Царското кладенче е плавателен. По течението на Велека има само две населени места – селата Кости и Бродилово. В тях не се упражнява промишлена дейност. По тази причина реката е една от най-чистите в България.