Няма млади британци - няма балконинг, няма бар турове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8720872 www.24chasa.bg
Ресторантът в един от хотелите в Слънчев бряг е обезопасен с дървени прегради между масите. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Летовниците: Може да се почива и на дистанция

В курорта Слънчев бряг засега са отворили двайсетина хотела, които посрещат туристи още от края на май. В един от тях вече са се настанили 30-40 гости, като освен българи има румънци и унгарци, които за разлика от други години са пристигнали с кола в България.

Още на входа на хотела се мери температурата, а потокът от влизащи и излизащи е разделен с шпалир. В ресторанта и различните кътове за храна

сервирането

става само от

обслужващия

персонал,

който задължително е с маски, а приборите са опаковани.

За още по-голяма безопасност на туристите масите са обособени като сепарета с допълнителни дървени прегради, а на рецепцията са поставени плексигласови. Към всички подходи за хранене са поставени големи флакони с дезинфектант. Хигиената е на безупречно ниво, което си личи и по лицата на безгрижните туристи.

Хотелиери обясняват, че допълнителните мерки против коронавируса са увеличили разходите им.

“Само за материали съм похарчил 30 хил. лв., допълнително съм увеличил и персонала, тъй като отпадна самообслужването, а хотелът предлага ултра ол инклузив”, казва хотелиерът Румен Мончев.

60 лв. на ден пък му излизали само дезинфектантите. Повечето хотели имат осигурен изход за евакуация и стая за изолация.

“За да продължим да бъдем конкурентни на пазара в новата обстановка, развитието на сектора у нас трябва да бъде в посока на иновации в клиентското обслужване и мисъл за задържане на ценния дългогодишен персонал. Сега повече от всякога туристическият бранш у нас

ще трябва да се

доказва на туристите

с добро обслужване,

сигурна и здравословна среда и при това в условия на хиперактивна конкуренция. Но, както неведнъж съм казвал, туристическият бизнес в България е опитен и гъвкав. С малко помощ ще успее да се адаптира”, казва изпълнителният директор на “Слънчев бряг” Златко Димитров.

Тази година в полза на туристите в най-големия туристически комплекс по Българското Черноморие свалиха с 50% цената на паркирането и от 2 падна на 1 лв. с неограничено време за престой. Шезлонги и чадъри са разредени през 2 метра на плажа. Така е по цялото крайбрежие от Обзор до Резово, където повечето морски общини осигуриха и безплатни паркинги за летовниците.

Отделно в Слънчев бряг ще е по-спокойно, след като отмениха и прочутите бар кролове - групите, които обикалят бар след бар и пият алкохол, за да няма струпване на много хора на едно място. В тях обикновено се включваха масово млади британци, които сигурно

за първи път в

живота си виждат

евтин алкохол

тук в България. Съответно няма да ги има опасните скокове от балконите в хотелските басейни, които всяка година водеха до фатални инциденти.

Ако някога алкохолните турове се върнат, препоръката на хотелиерите е да са тематични - в една вечер да не се смесват няколко питиета наведнъж, а консумацията да се ограничи до един вид, за да не се напиват туристите. Или да започват от по-лекото към по-силното, а не да тръгнат от водка и да завършат на бира, след което повечето са напълно неадекватни.

“Прекрасно е, коронавирусът не ни плаши. Почивката е чудесна, харесва ни в Слънчев бряг, идваме за втора година.”

Това казват Десислава и Йордан от София. Те са на почивка в курорта с двете си дъщери, на 6 и 9 г. Семейството спазва всички изисквания за безопасна почивка. Ползват дезинфектанти, спазват дистанция от останалите гости в хотела.

“Току-що пристигнахме, идваме всяка година на почивка в Слънчев бряг”, казва Теодора от Варна. Тя също е със семейството си и признава, че повече от ситуацията покрай коронавируса се страхувал съпругът ѝ.

“Да, по-различно е сега заради противоепидемичните мерки. От едно място се влиза, от друго се излиза, но наистина може да се почива на дистанция”, казва Теди. Други две летовнички пък признават, че никога не са виждали Слънчев бряг толкова празен през лятото.

“Идвала съм и през декември. Ами то тогава имаше повече хора, отколкото сега”, казва дама, която се разхожда по плажа заедно със своя приятелка. Разказва, че са отседнали в един от санаториумите в курорта, в който се спазвали всички противоепидемични мерки, а храната се сервирала по стаите.