Георги Шопов от “Гласът на България” не знае нотите, свири и пее по слух

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8721290 www.24chasa.bg
Георги Шопов със статуетката, която обяви на търг за благотворителност. СНИМКИ: "ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ" И ЛИЧЕН АРХИВ

Победителят в музикалното шоу ще прави дует с ментора си Иван Лечев

От няколко дни на музикалния небосклон има нова звезда – Георги Шопов. За сцената не е нов, пее от малък, но пък след победата в “Гласът на България” почти няма човек, който да не го разпознава. В това се убедил и когато се връща във Варна ден след финала на шоуто.

“Прибрах се с автобуса и жена ми и детето ме взеха с колата от автогарата. В момента, в който слязох от колата, към мен се засилиха много хора за снимки, за автографи. После отидохме до мола да купя мечок, който бях обещал на дъщеря си Виолета. Намерихме най-големия мечо, едвам го побрахме в колата и хората се снимаха постоянно с нас. Аз такова нещо не съм очаквал, беше шашкащо чак. Даже някои ме бъзикаха: “Ей, рекламното лице на мечовците!”, разказва Шопов дни след победата в “Гласът на България”. Цялото това внимание му е много мило и го радва, но продължава леко да го смущава.

Съседите също били “подготвени”, че Шопов е спечелил, не само защото следели с интерес шоуто, ами и защото почти 4-годишната дъщеря на победителя се хвалила и разказвала на всички за постижението на баща си. Това, че го дават по телевизията, било голямо преживяване и за нея. Той обаче използва победата си за нещо по-голямо - да помага.

На финала на шоуто Шопов обяви, че ще даде статуетката си на търг, а събраните средства ще дари на благотворителна инициатива за деца. Сега статуетката е в дома му и чака новия си притежател.

“Докато пътувах (във вторник – бел. ред.) в автобуса,

ми се обадиха 5-има

човека с желание

да участват в търга

– хора с пари, които се занимават с благотворителност и познават други хора с пари. Това много ме радва, само трябва да организираме процедурата, така че да се случи законно всичко”, обяснява развълнуван Георги.

Идеята за тази инициатива му хрумва преди 2-3 месеца, докато гледа как дъщеричката му си играе с майка си вкъщи и се смее щастливо. Тогава Шопов, който е израснал без баща, си дава сметка, че има много дечица без семейства и закрила, на които рядко някой се сеща да подаде ръка. Затова обещава пред Бог, че победи ли в музикалната надпревара, ще направи нещо за българчетата в нужда. А със своята постъпка сега привлича и съмишленици, които да наддават в търга за статуетката.

“Тази статуетка е съкровено нещо за победителя. Но ако мога да помогна на децата, които не са щастливи като моето, искам да го направя”, казва той. Впрочем бил убеден в победата си. Малко преди финала

дъщеря му

заявява: “Тате, ти ще

спечелиш “Гласът на

България”,

а той ѝ обяснява, че се е записал за участие в шоуто заради нея – да ѝ покаже как човек трябва да преследва и сбъдва мечтите си. 

43-годишният певец израства без баща. Мъжката част от живота му била заета от дядо му и вуйчо му. Но имало празнота в душата му през всичките тези години. Бил малък, когато го запознават с баща му, който обещал да присъства на следващия му рожден ден. Той обаче не се появява. На това се дължат и лицевите тикове, които Шопов получава малко след проваления празник. Според лекарите причината е срив, получен от голямото разочарование. Затова сега е решил да бъде баща за пример.

Шопов не знаел какво е да изречеш думата “тати” и за него тя е добила смисъл, когато я чува от дъщеря си. Още повече че това била първата думичка на Виолета, която тя казва като бебе.

За победата си в шоуто Георги получи и парична награда от 50 000 лв. Нея ще инвестира във видеоклипове на свои авторски парчета и в създаването на нови песни.

С жена си има

и авторски

любовен дует,

който не е записан и тъкмо сега му е времето да бъде чут и видян от много хора. 

С нея се запознава благодарение на музиката - Ива също е певица, макар че в срещата им има и доза мистика. Шопов тежко преживява раздялата с предишната си приятелка и по онова време често сънува един и същи сън - към него върви жена в бяло. Една вечер отива на поредното участие в заведението, в което работи като певец. В един момент в бара влиза жена, облечена в бял кожен панталон и бяла блуза. От сцената Георги я вижда и вече е убеден, че това е жената, която е сънувал.

Малко по-късно засича бялата Ива в коридора, заприказват се, целуват се и оттогава са неразделни и все така влюбени.

С конкурентите си от шоуто Георги също поддържа приятелски отношения и дори планират общ проект. “Имаме общ чат, в който си пишем, така че скоро ще се случат много хубави неща точно от нас, които бяхме на полуфинала и финала”, загатва Шопов. План за няколко общи песни има и с ментора си от “Гласът на България” Иван Лечев.

“Той ми предложи няколко неща. Това за мен е голяма чест, защото той е оставил голяма диря в българската музика и е колос на световно ниво. Аз съм раснал с тяхната музика. Вижте как се случват мечтите”, обяснява той.

Заради коронавирусната пандемия големите концерти на “Гласът на България” бяха без публика в залата. Според победителя това е оказало влияние на всички. “Но аз съм бил на много сцени и подходих по-професионално. Знаех, че реално ме гледа цяла България пред телевизорите. Треньорите са пред нас, музикантите – зад нас. Реално аз съм си в моята среда и ми е хубаво. Но е друго, когато има хора, защото ти пращаш емоция към публиката, тя отвръща с аплодисменти, викове, някоя добра дума”, казва той.

“Исках да го изживея

това нещо, защото ми

беше голяма мечта,

и просто си казах как ще следвам всичко, което трябва. Не само, че не беше трудно, ами беше щастие за мен. Екипът от над 100 души ни обгрижваше, всеки от тях се държеше с нас все едно всички сме Майкъл Джексън - големи звезди”, разказва Шопов. 

В творческия си път е преминал през 6 музикални групи. Сега обмисля вариант да сформира нова.

“Аз съм за колективната работа, защото тогава се раждат най-хубавите неща. На всеки артист егото е голямо, но когато то се впрегне в създаване и творене, тогава се получават най-красивите неща”, казва той. Дава за пример всички световни групи, от които се е учил – “Дийп Пърпъл”, “Уайтснейк”, “Рейнбоу”, “Форинър” и др. “Деф Лепард” пък са идола ми за приятелство. Когато барабанистът им губи ръката си, го чакат три години да се научи да свири целия им репертоар с крака, макар да са можели да си наемат друг барабанист”, казва с възхищение Шопов. 

Преди всичко обаче ще посвети време на семейството си, на което много липсвал покрай ангажиментите в шоуто. Вероятно заради това дъщеря му сега е като залепена за него. Имат и общи таланти. Макар да е на по-малко от 4 години, Виолета вече проявява таланти - пее, танцува, рисува. Изнася им концерти, като използва масата за сцена, а родителите ѝ и играчките в ролята на публика са стриктно разпределяни по места в стаята. Вече има и изтънчен музикален вкус благодарение на майка си и баща си, които от малка ѝ пускат само качествена музика.

“Беше чула по радиото “Ърджънт” на “Форинър”, без да ѝ го пускаме ние, и откачи от кеф. Увеличи я, танцува, вика вкъщи. Много обича китари и барабани”, разказва гордият татко. Рисуването също не е случайно занимание за почти 4-годишната госпожица. Всъщност Георги Шопов по образование и професия е художник. Той завършва гимназия по изкуствата в Кърджали, след което учи изобразително изкуство и скулптура в университета във Велико Търново. В последните години е поизоставил четките и палитрите за сметка на отдадеността в бащинството и пеенето по сцени.

Шопов няма музикално образование, слухар е - така се наричат хората, които не знаят нотите и свирят и пеят по слух.

“Музиката и

рисуването са

неизменна

част от мен,

братче и сестриче, без които не мога”, казва той. Виолетка също е влизала в ателието на татко си и знае кое за какво служи там. “Гледа и пипа картините, скулптурите, които съм правил, разпитва ме много”, казва Шопов. 

Тя самата също има свои бои и четки и немалка колекция рисунки, които вече гордо висят по стените в детската ѝ стая.

“Имаме си детска изложба”, казва с усмивка той. Кой знае, може пък да го последва и в музикалния му път и един ден да ги чуем и видим заедно на сцена.