Коронавирусът помрачи посрещането на най-дългия ден в Стоунхендж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8725732 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Пандемията от новия коронавирус попречи на друидите и празнуващите да наблюдават изгрева на слънцето в Стоунхендж, както по традиция се отбелязва лятното слънцестоене във Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Древният каменен монумент обикновено привлича хиляди през най-дългия ден в северното полукълбо. Струпванията на хора обаче са забранени във Великобритания в рамките на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, предава БТА.

Изгревът беше излъчен на страницата във Фейсбук на организацията English Heritage (Английско наследство), която стопанисва Стоунхендж.

Някои запалени друиди бяха решени да гледат изгрева на живо и се събраха в близко поле въпреки сутрешния дъжд. Един от предводителите им Крал Артър Пендрагон каза, че е "много влажно", но въпреки това е непоколебим.

"Не можеш да отмениш изгрева - завяви той пред Би Би Си. - Той настъпи и ние бяхме там да го честваме".

Стоунхендж е построен преди около 4500 г. от каменни блокове, подредени по движението на слънцето. Някои от тях тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.