“Физика на тъгата” на Теодор Ушев спечели своя “Пулицър” в анимацията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8726646 www.24chasa.bg
Теодор Ушев щастлив, че “Физика на тъгата” е спечелила голямата награда на престижния фестивал. СНИМКА: ФЕЙСБУК

“Във всяка професия има една награда или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците - своя “Нобел”, журналистите - “Пулицър”, и т. н. В анимацията този връх е Голямата награда на фестивала в Анси. Или просто Кристалът на Анси. Това е нашият Еверест”, написа във фейсбук аниматорът Теодор Ушев, преди да съобщи поредния си успех, който дължи на таланта и усилената си работа.

“Щастлив съм да съобщя, че Кристал за най-добър късометражен филм на фестивала в Анси тази година беше връчен на “Физика на тъгата”.

Освен това филмът ни получи и Наградата на международната критика FIPRESCI. Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат. Благодаря на всички, които помогнаха в това дълго, трудно, понякога изтощително катерене на този връх”, написа още Ушев.

“Тази награда посвещавам на моя баща, който не успя да види този филм. Но който присъства осезателно в него, както ще присъства винаги във всичко, което правя”, добави аниматорът.

Само преди няколко дни “Физика на тъгата” получи още едно голямо признание. Лентата спечели “Ирис” - националната награда за кино на Квебек. В началото на месеца тя бе и сред 59-те селектирани творби на анимационния фестивал в Хирошима, проправяйки си път сред над 2000 конкуренти.