Мюзикълът " Мамма Мia!" открива "Музи на водата" на езерото Панчарево

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8733671 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Софийска опера и балет

Хитовият мюзикъл „Mamma Mia” по музика на шведската поп - група АВВА, ще даде началото на 26 юни от 20 часа на най – новата инициатива на Софийската опера и балет „Музи на водата“ на езерото в столичния квартал Панчарево, съобщиха от Софийската опера и балет.

По този начин режисьорът на спектакъла академик Пламен Карталов ще приближи още повече публиката до атмосферата на малък гръцки остров, залегнал в сюжетната линия на мюзикъла и на който тече подготовката за едно от най-важните събития в живота на младата Софи - нейният сватбен ден. Тя иска той да бъде по – специален и настоява да бъде заведена до олтара от своя баща когото обаче не познава. Задачата става още по – трудна, защото майката на Софи – известната от миналото певица Дона отказва да разкрие строго пазената с години тайна за това кой всъщност е бащата? С разплитането и се заема младата Софи, която кани на острова трима мъже от миналото на майка си. Сам, Бил или Хари е бащата на Софи? Развръзката предстои. Незабравими емоции у публиката, създавани и от вечната музика на АВВА, обещават артистите: Орлин Горанов, Ники Сотиров, Симеон Владов, Весела Делчева, Еделина Кънева, Деница Шопова, Николай Павлов, Яница Маслинкова, Радослав Владимиров, Боян Арсов, Георги Джанов, Йоана Кулева, Цветелина Коцева, Пламен Гранжан, Влади Михайлов.

Спектакълът „Mamma Mia” може да гледате и на 27 и 28 юни, на 19 и 31 юли, както и на 1 и 2 август от 20 часа на открито на езерото Панчарево.

В района на водното огледало на езерото Панчарево ще оживеят и приказните герои от една от прочутите опери на Рихард Вагнер, обединени в тетралогията му „Пръстенът на нибелунга“. – „Рейнско злато“, разказваща на публиката история, в която героите са Богове, великани, джуджета, нибелунги. Сюжет, който пренася зрителя в горното царство на боговете, в страната на великаните Рийзенхайм, в земята с река Рейн и рейнските дъщери и подземното царство, населявано от нибелунгите. Чрез музиката на Вагнер зрителите ще могат да станат свидетели на магични преживявания и да усетят чувството за приключение, предложено им от естественият природен декор. „Рейнско злато“ е приказна история, разказваща за добре пазеното речно злато, за желанието на джуджето Алберих да се откаже от любовта и да открадне златото, за да направи от него пръстен, който ще му даде безмерна власт. Как завършва тази приказка и дали и в нея побеждава доброто? Отговорът публиката ще научи на 24 и 25 юли от 21 часа.

Романтиката на свободните летни вечери определено може да бъде допълнена и с посещения на балетните спектакли, които Софийската опера и балет ще представи в рамките на инициативата си „ Музи на водата “. Езерото в квартал Панчарево ще се превърне на 3,4,5 и 10 юли от 20 часа в естествен декор за един от най – прочутите балетни спектакли на Пьотр Илич Чайковски – „Лебедово езеро“. Приказка, разказваща историята за зъл магьосник, превърнал в лебеди красиви девойки и за силата на доброто и любовта.

На 11,17 и 26 юли от 20 часа, отново на езерото Панчарево, публиката ще може да се пренесе и в автентичната атмосфера на гръцкия остров Крит със спектакъла на хитовия балет „Зорба гъркът“ по музика на Микис Теодоракис и хореография и режисура на Лорка Масине. История, разказваща за емоциите, които изпитва млад англичанин с гръцки произход, когато получава наследство на остров Крит и заминава за там, за да проучи възможностите за бизнес. Той обаче се сблъсква с нравите на местните жители, бедността, проблемите на всекидневието им и само приятелството му с жизнерадостния, добросърдечен и находчив грък Зорба му позволява да преодолее препятствията и намери решение на проблемите. Балетът „Зорба гъркът“ се определя като истинско културно събитие, което след световната си премиера на 6 август 1988 година и до днес се радва на огромен успех сред публиката по цял свят и се играе винаги в препълнени салони.

Сред другите летни изненади, които Софийската опера и балет е подготвила за зрителите си е и балетният спектакъл „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф и сценография на Фреди Франдзути. Той е и режисьор и автор на костюмите в спектакъла. „Кармина Бурана“ е история за човешката съдба и етапите, през които преминава всеки човек: преходът от младостта към зрелостта и за триумфа на човека, независимо от житейските несгоди и смъртта. Чрез музиката си германският композитор Карл Орф представя образа на злото в най – суеверния му облик и връща зрителя към времената на морално разядени общества, които се противопоставят на страха от божието наказание и искат да създават живот и да се радват на любовта си, да живеят без обществените табута и породените от морала ограничения.

Инициативата „Музи на водата“ е част от календара на културните събития на Столична община за 2020 година и е под Патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и домакинството на кмета на район Панчарево г-н Николай Гюров. Тя е част от традиционния вече фестивал „Опера в парка “, който Софийската опера и балет реализира вече 11 година в парка на Военната академия „Г.С. Раковски“.

Новооткритата лятна сцена се реализира с подкрепата на „Хели Ер“, а билети за включените в нея спектакли вече са в продажба на касата на Софийската опера и балет, онлайн на сайта: www.operasofia.bg, на касите на EasyPay и в мрежата на Eventim.bg. Билети могат да се закупят и от мобилните каси, разположени в района на езерото в кв. Панчарево.