Не слагайте нови обувки на интервю за работа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8746652 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Репетирайте и отидете по-рано на срещата

Kоронавирусната пандемия остави много хора без работа и на голяма част от тях скоро ще им се наложи да се явяват на интервюта, за да търсят ново препитание. Сега завърши и випуск 2020 на училищата и университетите, което също е предпоставка за търсене на работа. Освен добрата подготовка в училище/университета и евентуалния опит в областта, има няколко неща, които ще ви накарат да се чувствате уверени на интервюто за желаната позиция, дори и да сте притеснени или конкуренцията да е голяма.

Облечете се подходящо за позицията и за годините си. Балансът между възрастта ви и мястото, за което кандидатствате, е най-важният. Ако сте на 20 години и се стремите към отговорна мениджърска позиция, не е най-удачният вариант да се явите на кастинга с къси дънкови панталонки или тениска. Но пък не е опция да облечете полата и сакото на леля си, в които се чувствате като извадени от нафталина. Потърсете удачен вариант за себе си, изглеждайте прилежно и с уважение към институцията, в която кандидатствате за работа, но не се престаравайте с тоалети, които не ви прилягат. Най-добре отворете пинтерест, пиксабей и линкдин и потърсете вдъхновение в снимки. Все нещо ще се окаже точно като за вас.

Сложете удобни обувки. Правилото за дрехите важи и за обувките с още една добавка – не се явявайте с нови обувки на интервюто за работа. Освен че не трябва да отивате с кецове, маратонки, джапанки и друг тип “небрежни” обувки за повода, не е добре момичетата да се “качват” на високи токчета, ако не са свикнали да вървят с тях. Липсата на стаж при високите обувки си личи. Освен това не е добра идея да си купувате нови обувки специално за интервюто. Ако ги обувате за първи път в деня на прослушването, вероятността да стигнете на срещата с мазоли, разранени крака и накуцвайки, е голяма. Най-добре си сложете подходящи и добре почистени обувки от вече наличните в гардероба ви.

Проучете добре фирмата, в която кандидатствате. Официални профили в социалните мрежи, сайт и всичко налично (без bgmama, разбира се) може да ви дадат представа за стандартите на работа, политиката и начина на функциониране на компанията, към която искате да се присъедините. Така ще сте сигурни къде бихте попаднали, ще се чувствате по-уверени на интервюто и ще бъдете по-подготвени за всякакъв тип въпроси и кастинги по пътя към мечтаната позиция.

Прочетете какво се изисква за мястото, което искате. Ако във фирмата, в която кандидатствате, позицията ви не е нова, проучете какво е вършил човекът, който е работил това. Ако се открива ново място, разберете какво се изисква за позицията в други фирми от бранша. И не разчитайте само на обявата за работа. Какво се има предвид - позицията “офис координатор” например във всяка фирма предполага различни задължения. За едни това е старомодната професия секретарка, която прави кафета, посреща посетителите в офиса на шефа и се грижи за графика и ангажиментите на ръководството. В други фирми офис координаторът трябва да владее езици, да координира работата на служители на по-ниски длъжности и дори да поддържа сайта на фирмата. Бъдете информирани, за да не се окажете неподготвени.

Репетирайте. Най-добрата импровизация е плод на добрата подготовка. Ако не сте се явявали никога или в последните 2-3 години на интервю за работа, няма нищо лошо да отиграете представянето си вкъщи. Помолете свой близък да направи импровизиран разговор с вас, наподобяващ конкурс за работа. Така ще се чувствате по-спокойни на самото интервю и ще сте обмислили добре как да отговорите най-коректно и успешно. Нали знаете поговорката, че на българина трябва да му имаш втория акъл? Повечето хора се плесват по челото след важен разговор, сещайки се, че е можело да кажат или постъпят по по-добър начин. За да не ви се случва и на вас, заложете на стабилна подготовка.

Отидете по-рано. Проверете внимателно адреса на фирмата, изчислете колко време ще ви отнеме стигането до там и проучете маршрута – с какъв транспорт може да стигнете, ако сте със собствен автомобил, има ли паркинг, на който да оставите колата. Предвидете си 10-15 минути за обикаляне, задръствания и червени светофари. Така ще сте сигурни, че няма да закъснеете или няма да връхлетите на конкурса в последната минута - забързани, задъхани и потни от тичане и напрежение. И двете оставят еднакво лошо впечатление. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве