ТЕСТ: Етично ли се държите с околните?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8747243 www.24chasa.bg

1. Вземате назаем предмет от колега в работата, но колко често забравите да го върнете?

а) Винаги връщам каквото съм взел/а, защото не обичам, когато заемам предмети - било то и един химикал, да не ми ги връщат обратно.

б) Понякога, ако е нещо дребно, като молив или ножица.

в) Връщам заетите неща само ако ми напомнят. Просто не се сещам за тях.

2. Разказвате история пред приятелите си от последната ви почивка. Осъзнавате, че всички погледи са вперени към вас, а случката не завършва особено интересно. Какво ще направите?

а) Няма да се старая да я украсявам излишно. Ще разкажа какво точно се е случило.

б) Ще довърша историята с лека иронична нотка и с по-силен смях, който ще зарази останалите.

в) Ще доокрася историята с малко измислени факти, за да събуди искрения им интерес.

3. Използвали ли сте интернет паролата за Wi-Fi на съседите си, без те да знаят?

а) Не, никога.

б) Рядко, когато изпусна крайния срок, за да си платя интернета.

в) Много често, плащам си само когато си сменят паролата и ми трябва време, за да разбера новата.

4. Какъв ученик бяхте в училище?

а) Винаги съм бил/а от най-съвестните ученици. Навреме предавах домашните си работи и се стараех да давам най-доброто от себе си.

б) В повечето случаи се представях отлично на изпити, въпреки че на някои тестове преписвах по 2-3 отговора.

в) Често копирах домашните работи на съучениците си, а на изпити рядко учех, винаги гледах кой седи на чина до мен, за да го издебна и да препиша някой отговор.

5. Обичате ли да се шегувате с околните?

а) Шеги си правя основно с най-близките си приятели, защото ги познавам добре и знам, че няма да се обидят.

б) Да, въпреки че понякога околните не разбират шегите ми. Умея да усетя това и да прекратя да се правя на забавен/а.

в) Да, умея да се забавлявам, въпреки че имам познати, които са се обиждали от шегите ми.

6. Възлагат ви групов проект. Вие излагате идеята си пред останалите. Те обаче избират проекта на ваш конкурент. Как ще постъпите?

а) Ще приема мнението на мозинството и ще следвам инструкциите, които ми дава колегата ми.

б) Ще се съглася с останалите и ще помисля как идеята може да стане още по-добра.

в) Ще им кажа, че щом искат да се изложат пред шефовете, аз няма да участвам. Ще подготвя нещо сам/а и ще изненадам всички.

7. Виждате в хладилника сандвич, на който с големи букви пише името на съквартиранта ви. Вие обаче сте много гладен/а. Какво ще направите?

а) Колкото и да съм гладен/а, няма да взема храната на съквартиранта ми, защото той ще остане гладен.

б) Ще изям сандвича, но преди съквартирантът ми да разбере, ще изтичам до магазина, за да му направя друг. Надявам се да не разбере разликата.

в) Ще изям сандвича. Все пак сме съквартиранти и делим не само няколко стаи. Едва ли ще възрази, когато му кажа колко гладен/а съм бил/а.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие определено се държите етично към околните. Не си позволявате да ползвате нещата им без разрешение, а когато го получите, ги връщате в уречения срок. Причината за това е, че самият вие държите на подобна коректност. Помните на кого сте заемали всичко - от пари до обикновен химикал. Ако някой не ви ги върне, го поставяте в черния си списък и повече няма да получи нищо от вас. Околните харесват коректността ви, защото тя ви прави отговорен човек. В някои моменти обаче я възприемат като липса на чувство за хумор и прекалена праволинейност. Може да поразчупите поведението си малко и да се отпуснете пред околните.

Най-много отговори “б”

Вие сте етични към околните, но понякога предпочитате да се водите според собствените си инстинктни, а не според тези на общността. Това ви превръща в леко себична личност в очите на околните. Не е нужно да променяте поведението си, ако го смятате за нормално. На всеки се случва да се отплесне понякога. Важното е, че все още усещате, когато прекалите - или се извинявате на този, когото сте обидили, или връщате това, което сте взели назаем, макар и с малко закъснение. В други случаи преглъщате егото си за доброто на екипа. Не губете това усещане за баланс.

Най-много отговори “в”

Вие никак не сте етичен в очите на околните, макар и да не виждате проблем в поведението си. Е, такъв има. Трябва да започнете да сте по-организирани. За целта може да започнете да си водите органайзер или дневник. Следете какво вземате назаем и какво давате. Може би това ще ви накара да помислите повече и за отношението на околните към собствените ви вещи. Имате нужда да добиете малко повече отговорност към колегите и приятелите си.

3 принципа, по които да се отнасяте с другите 

1. Не съдете за тях по миналото им

Няма човек без минало. За някои то е признак на гордост, а за други - източник на срам. Което и да е от двете, хората се променят. С времето израстват, така че не бива да ги съдите, а да им помогнете да се движат напред. Ако се отнасяте с уважение, няма как да не ви отвърнат със същото.

2. Не опитвайте да се поставяте на пиедестал, карайки другите да се чувстват малки

Когато усетите, че имате право да омаловажите околните, защото сте по-добри от тях в дадена област, това е признак на слабохарактерност. Вместо да оставите другите да осъзнаят вашата компетентност, я натиквате в лицата им. Няма да ви донесе дивиденти. Напротив, макар че ще се възхитят на уменията ви, ще прозрат колко неуверени се чувствате.

3. Не забравяйте, че всеки има свои проблеми

Понякога околните може да се държат странно - да не изпълняват в срок поставените задачи, да са по-изнервени от обикновено и т.н. Може би причината не е у вас, а в случващото се в живота им. Вероятно имат лични или семейни проблеми. Опитайте се да ги предразположите, за да ви разкажат какво им се случва и да им помогнете.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране