Цветя, рисувани от Майстора, Дечко Узунов, Никола Танев, “дарява” на лекарите Националната галерия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8760305 www.24chasa.bg
“Мома със слънчогледи” от Владимир Димитров-Майстора - най-прекрасният букет за медиците, убедени са от НГ.

Изложба от над 70 картини на прекрасни цветя, нарисувани от най-добрите български художници, събира Националната галерия “Квадрат 500” и я посвещава на българските лекари. Откриването предстои. Идеята е на директорката Яра Бубнова.

Това са ярките слънчогледи и макове на Майстора, изящните ириси на Иван Ненов, затоплените от слънцето мушката на Никола Танев в карловски двор, розите на Елисавета Карамихайлова...

“Всички те са толкова наситени с живот, прекрасни и посветени на красотата на деня, че трябва да се видят. Незнайно защо, през 80-те години на ХХ в. такива цветя няма. Все са едни изсъхнали букети, мрачни и тъжни”, коментират кураторите на изложбата. Те се надяват лекарите да оценят този поклон на творците с нарисувани цветя пред тяхното дело.

В галерията се спазват всички мерки на сигурността. “Квадрат 500” наскоро трябва да отбележи 5 години от откриването си в сграда, ремонтирана от над 20 години, и събрала най-доброто от българското и чуждестранното изкуство. Предстои изложба в чест на годишнината, но все още не е известно как ще бъде отбелязана. Експозицията е редена от акад. Светлин Русев, който си отиде преди 2 години. (24часа)