Без парфюм за плажа и избягвайте лосиони с плодов аромат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8769189 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Четете внимателно етикета на слънцезащитното масло и се мажете

често, за да не изгорите

Цени от 5 до 100 лв. и огромно разнообразие от марки и състав. Така горе-долу изглежда дилемата на всяка жена (и на някои мъже), тръгнала на пазар за идеалния слънцезащитен продукт. Дали ще е спрей, крем, лосион – това не е от голямо значение. По-скоро е въпрос на предпочитание за начина на нанасяне. Важни са други фактори, които влияят на ефективната защита на слънцезащитата ви.

Обърнете внимание на индекса слънцезащитен фактор (SPF). Той показва доколко продуктът е ефективен в защитата на кожата от двата вида ултравиолетови лъчи - UVA и UVB. Колкото по-висок е този фактор, толкова по-защитени сте на плажа. Има и формула, по която може да изчислите колко време може да бъдете спокойни под слънцето – умножете индекса SPF по 10 и ще получите времето, през което кожата ви е предпазена добре. Ако слънцезащитният ви лосион е със SPF 10, умножете по 10 и получавате 100 минути, или по-малко от 2 часа, в които продуктът ще ви пази. Имайте предвид обаче, че американските SPF номера са двойни в сравнение с SPF номерата на европейските продукти. Винаги проверявайте по коя система е определен SPF на продукта. Важно е да имате предвид и че това правило е доста относително, защото хората имат различен тип кожа, затова винаги купувайте продукт с по-висок SPF.

Проверете срока на годност. Гледайте не просто продуктът да бъде годен до края на почивката ви, а и на лятото. Слънцезащитният продукт се използва не само на плажа. Дори има опасност в планината или на разходка в парка да се сдобиете с тен във формата на слънчеви или диоптрични очила например. Ако сте със светла, чувствителна кожа или сте склонни към изгаряне, слънцезащитният крем с висок фактор е задължителен за вас и в градски условия. Освен че трябва да бъде в срок, имайте предвид и че твърде дългият срок на годност също не е много подходящ продукт, ако държите на максимално “чистата” козметика. Колкото по-дълъг е срокът на годност, толкова по-химичен е съставът на продукта ви.

Нанасяйте 20 мин преди плаж и след това през целия ден. Още преди да тръгнете за басейна или плажа, намажете се добре и дайте време на продукта “да подейства”. Намажете добре носа, раменете и гърба – те са особено уязвими части на тялото, за които често забравяме. Имайте предвид също, че дори и продуктът да е водоустойчив, той трябва да се поднови след излизане от водата. И ползвайте формулата от по-горе, за да сте наясно през колко време да се мажете, за да се сдобиете с хубав тен и да не страдате от зачервявания и дискомфорт по време на почивката.

Избягвайте продукти с плодов и флорален аромат. Миришат приятно, носят лятно настроение, по-различни са от масовите слънцезащитни спрейове и лосиони и дори наподобяват парфюми. Но може да имате натрапници на плажа – освен приятна компания от противоположния пол този аромат привлича и насекоми на плажа.

Внимавайте с парфюмите, коктейлите и лимона. Преди и по време на плаж избягвайте да се мажете, пръскате и покапвате с продукти с алкохол или киселина в тях. Причината е прозаична – там, където продуктите са попаднали, ще имате прекрасен загар, но с формата на струята и отпечатъка от тях.