Операта "Гуарани" от Антонио Карлос тази вечер по БНТ 2

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8777440 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Софийската опера и балет

Посвещава се на 150 години от премиерата й в Миланската скала

В началото на 90-те години режисьорът Пламен Карталов е поканен в Бразилия, за да постави на открито на футболни стадиони , събитие за първи път в историята на бразилската оперна традиция операта „Аида“ от Верди. Специално с шест контейнера са пренесени декорите на Римската опера от „Терми ди Каракала“. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

Изключителното доверие на бразилския продуцент точно българският режисьор да постави "Аида" на най-големите бразилски стадиони дава шанс на хилядна публика да види запомняща се супер продукция с участието на италиански,български и бразилски певци. Пламен Карталов , майстор на монументални постановки на открито превръща в сцена за опера най-големите стадиони в столицата на Бразилия „Мане Гаринча“, Кампинас, родния град на Антонио Карлос Гомес, както и в градовете Бел оризонте, Сао Паоло, Форталедза и др.

Операта

По време на репетициите бразилския маестро Джулио Медаля предлага на Пламен Карталов да постави тяхната националната опера „Гуарани“ от Антонио карлос Гомес в България, на сцената на Софийската опера.

Композиторът Гомес е възпитаник на Миланската консерватория и не случайно Верди дава много висока оценка на „Гуарани“. Всичките шест опери на Антонио Карлос Гомес са играни в Миланската скала.

Пламен Карталов не отказва предложението на Джулио Медаля , но поставя условие – да се намери спонсор за постановката на операта. Диригентът приема условието и след няколко месеца пристига в Софийската опера с продуцент. Така „Гуарани“ е включена в репертоара на първия ни оперен театър. За тази опера Карталов има вече своите изявени солисти от театъра: Румен Дойков,Юлиян Константинов, Нико Исаков и др. Трябва му за женската роля сопрано, което да отговаря на неговите разбирания за образа. Тогава режисьорът прави кастинг. Явяват се на прослушване 120 певци. Между тях е и никому неизвестно сопрано.

Карталов вижда веднага в нея търсената от него изпълнителка и възкликва " намерих я" Оказва се, че певицата, открита от режисьора е цигуларка от Пловдивската филхармония – Красимира Стоянова. Тя е поканена веднага на щат в националната опера. Със следващите й изяви в Софийската опера на бъдещата звезда се отварят вратите за всички други световни оперни театри.

Така се оформя състава за ГУАРАНИ с изключително млади и талантливи изпълнители. През сезон 1995 / 1996 г. Софийската опера дава сценичен живот на „Гуарани“ от бразилеца Гомес.

За премиерата в столицата ни пристигат много западни критици, които оценяват високо постановката на Карталов.

„Гуарани“ отваря пътя на Софийската опера да гостува в Бразилия с „Фоска“, друга опера на Антонио Карлос Гомес. Когато Пласидо Доминго беше на гости в нашия театър той каза, че по същото време, когато в София е премиерата на "Гуарани", в Бон е играл в премиерата на същата опера.

Тази година се навършват 150 години от премиерата на ГУАРАНИ в Миланската скала

Тази вечер, от 20:30 часа, по БНТ 2 българските зрители ще имат възможността да се запознаят с историческата постановка „Гуарани“ от А.К. Гомес на Пламен Карталов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина