Иван Юруков свири в базилика от IV-V в. музика на Димитър Воев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8789805 www.24chasa.bg
Иван Юруков заедно с колегите си Милен Апостолов, Николай Димитров и Стоян Младенов, които утре ще свирят в Сандански. СНИМКА: ОФИЦИАЛНА ФЕЙБУК СТРАНИЦА НА СПЕКТАКЪЛА

Актьорът създаде спектакъл по поезията на основателя на “Нова генерация”

Хубава музика и талантливият Иван Юруков на сцената в епископската базилика на най-слънчевия град Сандански. Това предлага спектакълът “Част от колекция”, на който той е автор и режисьор. Базиликата е едно от най-красивите места в града, при това построена през IV - V в.

На сцената там до Юруков ще застанат не по-малко талантливите му колеги Стоян Младенов, който ще пее и ще свири на цигулка, Николай Димитров, който е вокалист и отговаря за ударните инструменти, и композиторът и диригент Милен Апостолов, който ще свири на пиано. Юруков ще покаже колко добре владее китара и укулеле.

Текстът на музикално-театралния спектакъл се базира на книгата “Поздрави от мен боговете” на основателя на култовата българска група “Нова генерация” Димитър Воев. “Той почина, но в наследство ни остави своите хубави музикални произведения в лицето на групата”, разказва Иван Юруков. “Променили сме неговите аранжименти, направили сме ги по-акустични”, допълва той.

“В спектакъла сме гледали да се придържаме към бунтарския дух на поетичното слово на Воев - през лириката, любовта, емоциите, политическия сарказъм, дори гротеската в образите му... Всичко това го има в “Част от колекцията”. Цялата му фабула е свързана с търсещия човек, който е недоволен от заобикалящата го атмосфера”, обяснява Юруков.

Заради пандемията и спазването на мерките му било по-трудно да организира подобен мащабен проект. Юруков ще го представи за първи път в родния си град - Сандански, утре от 21 ч.

На 25 юли с него ще гостува и в Сливен, в крепостта “Туида” . На 30 юли ще бъде в ловешката средновековна крепост, на следващия ден ще излезе на лятната сцена в Нов театър НДК, а на 27 август ще бъде и в Народния театър. На 4 септември спектакълът ще има и морска премиера - на “Аполония” в Созопол. “Надяваме се хората да са по-смели, да не се страхуват, спазвайки дистанция, да дойдат, за да го видят”, казва Юруков.

“Разбира се, че човек се интересува от изкуство на пълен стомах, но човек с пълен стомах и без изкуство е невъзможен... безсмислен. Това е изключително важно и не бива да го забравяме”, казва Юруков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България