Започнаха честванията на 170 години от рождението на Иван Вазов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8792040 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова по време на честванията по случай рождението на Иван Вазов СНИМКИ: Николай Литов

Честването на 170-годишнината на поета е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова

Разпънаха 10-метров роден трибагреник

Прозвуча незабравимият глас на големия актьор Константин Кисимов

Тържествата, с които преди 100 г. е бил почетен Иван Вазов, ще бъдат повторени и на 170-годишнината на народния поет - той е заслужил нашата почит и уважение.

Това обеща кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на изложбата пред Народния театър, носещ неговото име. Тя е дело на Националния литературен музей и припомня житейския и творческия път на Вазов.

"Народни поете с детска душа и несломим дух, покланяме ти се и ти благодарим за достойнството да ни възпееш и възсъздадеш такива, каквито сме", каза в словото си поетесата Мирела Иванова - дългогодишен директор на къщата музей на Вазов и драматург на Народния театър.

С оглед пандемията хората не бяха много. Сред тях беше юристът Огнян Герджиков - бивш шеф на НС, акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, акад. Дамян Дамянов - председател на фондация "Основа-та", която подкрепя Народния театър.

Спазвайки традицията, хората, дошли да почетат поета, се отправиха към дома му. На балкона, на който Вазов е благодарил за всенародните овации, бяха две деца. 11-годишната Калина Божинова – дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – син на актьора Даниел Ангелов изпълниха емблематичните му стихотворения “Аз съм българче” и “Молитва”.

С цветя и венци Вазовите поклонници се отправиха към неговия паметник пред черквата "Св. София", до който стояха на стража гвардейци. Ентусиасти разпънаха над 10-метров български трибагреник. Актриса изпълни Вазовото стихотворение "Отечество любезно", а после прозвуча неповторимият глас на Константин Кисимов, който рецетира "О, Шипка".

Поетът Георги Константинов също беше подготвил Вазов стих за България, разпъната на кръст.

Тази вечер в Народния театър ще се състои юбилейно честване, на което ще стане известно името на първия носител на новоучредената Вазова награда за духовен принос. След кратката тържествена част ще бъде показан филм за театъра по време на пандемия, а ролята на поета, който преди 100 години е преживял испанския грип, изпълнява Валентин Танев. Ще последва спектакъл, в който звездите на театъра играят музи на поета, а младият Вазов е Ненчо Костов.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи