В Гърция ще бъде открит подводен музей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8796112 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Тази година в Гърция ще бъде открит първият в страната подводен музей, разположен край остров Алонисос в Егейско море, съобщава АНА-МПА.

От 3 август до 2 октомври любители водолази и гмуркачи ще имат възможност да посетят, придружени от служители на водолазни центрове, прочутите останки на кораб с амфори от 5-и век пр.н.е. край островчето Перистера близо до Алонисос, предава БТА.

Останките от древното корабокрушение са открити от рибар през 1985 г. край Перистера на дълбочина от 28 метра. На мястото около 425 г. пр.н.е. е потънал голям търговски кораб, вероятно атински. Той е бил натоварен с хиляди амфори с вино от Менде, античен град на Халкидическия полуостров, и от остров Пепаретос, днешния Скопелос - прочути през античността с производството на вино.

Купчината от амфори, която се простира на дъното на дължина от 25 метра, дава представа за очертанията и за големите размери на кораба. Обектът се смята за едни от най-важните подводни останки на кораб от античността.

Впечатляващият брой на амфорите, отличното състояние на корабните останки и красотата на водите и на морското дъно в района, който е част от защитената зона Алонисос - Северни Споради, правят археологическия обект край Перистера дестинация, която би представлявала интерес за всеки опитен водолаз.

За посетителите на Алонисос е предвидена възможност да видят останките на кораба и без да се намокрят. Информационният център на острова предлага виртуално гмуркане до археологическия обект с прилагане на технологии на обогатена реалност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България